‘Banken schikten dit jaar voor recordbedrag van 56 miljard dollar’

Wall Street in New York.
Wall Street in New York. Foto ANP / Lex van Lieshout

Banken wereldwijd hebben een recordjaar achter de rug, maar dan niet op een manier die de aandeelhouders graag zien. De bankensector maakte qua boetes en schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit mee. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van eigen onderzoek.

In totaal hebben banken in heel de wereld 56 miljard dollar (omgerekend 46 miljard euro) aan boetes en schadevergoedingen betaald. Ter vergelijking: dat is ongeveer het bruto binnenlands product van een land als Kroatië.

Megaboete voor vijf grote banken

Veruit de grootste schikking was die van Bank of America met de Amerikaanse autoriteiten over misleiding van beleggers in op rommelhypotheken gebaseerde producten. Die kwestie, die zijn oorsprong had in de kredietcrisis die in 2007 begon, kostte de bank een recordbedrag van 16,7 miljard dollar.

Dan waren er nog de vijf grote banken die in november een megaboete kregen opgelegd voor het manipuleren van de valutahandel. De Zwitserse bank UBS, de Britse banken HSBC en RBS en de Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan Chase moeten gezamenlijk 3,4 miljard dollar (2,7 miljard euro) betalen aan de financiële toezichthouders in hun land voor fraude gepleegd tussen januari 2008 en oktober 2013.

Vervalsing, belastingontduiking

De manipulatie van de valutahandel ging nog geruime tijd door nadat het Libor-schandaal in het voorjaar van 2011 aan het licht was gekomen. Voor hun betrokkenheid bij het manipuleren van het internationale rentetarief Libor kregen UBS en RBS eerder al hoge boetes opgelegd. De Britse bank Barclays was in 2012 de eerste die wegens dat schandaal werd beboet.

Er waren niet alleen schikkingen vanwege valuatafraude. De Franse bank BNP Paribas bekende in juni schuld aan schending van economische sancties tegen landen als Iran, Cuba en Soedan. De bank betaalde een boete van 8,83 miljard dollar (6,45 miljard euro). BNP bekende schuld aan vervalsing van documenten en samenzwering.

De Zwitserse bank Credit Suisse kreeg van de Amerikaanse justitie een boete van 1,8 miljard euro. De bank bekende decennialang Amerikanen te hebben geholpen met belastingontduiking door hun bezittingen onder te brengen op geheime bankrekeningen.