Azië herdenkt de verwoestende tsunami van tien jaar geleden

Een roos in de zee bij Khao Lak, Zuid-Thailand. EPA / Barbara Walton

Op veel plekken in Azië zijn diensten gehouden om de tsunami van 2004 te herdenken. Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de verwoestende natuurramp plaatsvond. Bijna een kwart miljoen mensen vonden de dood.

Overlevenden, nabestaanden, diplomaten, regeringsfunctionarissen en anderen kwamen samen in Indonesië, Thailand, Sri Lanka, India en in andere landen. De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla bezocht een ceremonie in Banda Atjeh, de hoofdstad van Atjeh. Ambassadeurs van de landen die tien jaar geleden hebben geholpen, werden geëerd.

Zwaarste aardbeving in 40 jaar tijd

Een aardbeving met een kracht van 9.1 (de krachtigste in veertig jaar tijd) veroorzaakte de tsunami, voor de kust van Sumatra, Indonesië. Miljoenen mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. De Indonesische provincie Atjeh werd het eerst en het hardst geraakt. Er waren golven met een hoogte van tien meter die kilometers het land in kwamen met een gigantische snelheid. Bomen, huizen, auto’s en duizenden mensen werden meegenomen door de golven en verwoest.

In Indonesië kwamen meer dan 160.000 mensen om. Dat is meer dan de helft van het aantal slachtoffers in de regio. In Thailand kwamen meer dan 5.000 mensen om. Onder hen waren ook veel toeristen die de kerst in het land hadden doorgebracht. In Sri Lanka werd een passagierstrein weggerukt van de rails door het water. Er kwamen bijna 2.000 mensen om. Deze treinreis zal vandaag bij wijze van symboliek en herdenking worden herhaald.

Waarschuwing: beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Lees in nrc.next: Het is eng om dicht bij de dood te staan (€), een interview met kunstenaar Erik de Haan, die de zeebeving overleefde

    • Mirjam Remie