Terreurgroep Al-Shabaab valt legerkamp Mogadishu binnen

De Somalische terreurgroep al-Shabaab is een zwaarbewaakt legerkamp bij Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, binnengevallen. Daarbij kwamen strijders van de groep om het leven, evenals een onbekend aantal soldaten.

Buitenlandse veiligheidsmedewerkers bekijken het resultaat van een zelfmoordaanslag door strijders van terreurgroep al-Shabaab bij de basis van de Verenigde Naties in Mogadishu (Somalië), begin december. Foto EPA / Said Yusuf Warsame

De Somalische terreurgroep Al-Shabaab is een zwaarbewaakt legerkamp bij Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, binnengevallen. Daarbij kwamen zeker vijf strijders van de groep om het leven, schrijft persbureau AP, en een onbekend aantal soldaten.

Op de basis bevindt zich het grootste deel van de vredesmacht die de Afrikaanse Unie (AU) naar het land heeft gestuurd. Volgens een woordvoerder van de AU-missie werd de basis door zeker acht strijders aangevallen. Zij reden met drie voertuigen de basis op, droegen uniformen en hadden valse ID’s bij zich. Tijdens de aanval gooiden ze met explosieven.

Een journalist in Mogadishu twitterde tijdens de aanval:

Twitter avatar Daudoo Live From Mogadishu BREAKING: #AlShabaab fighters using machine guns & grenades penetrated AMISOM main base in Mogadishu, fighting ongoing 30+ minutes - Witness

onderzoek naar de aanval

Verder kwamen enkele soldaten van de AU om het leven. Onderzoek moet uitwijzen hoe de strijders van Al-Shabaab precies binnen konden komen, zegt een woordvoerder van de AU-missie tegen persbureau AP.

“We hebben drie strijders doodgeschoten, twee bliezen zichzelf op en van nog drie wordt gedacht dat ze zijn ontsnapt.”

Verenigde naties en ambassades

Vanaf de basis worden ook acties van de Verenigde Naties in Somalië gecoördineerd. Het VN-personeel en alle medewerkers van de Britse en Italiaanse ambassades (die in de buurt werkzaam zijn) zouden inmiddels in veiligheid zijn gebracht.

In 2011 wist de AU de terreurgroep Al-Shabaab uit de hoofdstad te verdrijven, maar de strijders voeren nog geregeld aanvallen uit op Mogadishu. Zo bestormden ze in juli het presidentiële paleis van Somalië. De president was op dat moment niet aanwezig.

Mogadishu ligt in het zuiden van Somalië.

    • Sterre van der Hee