Roermond laat uitgebrande loodsen asbestbrand impregneren

Roermond laat de uitgebrande resten van twee loodsen vol verpulverde jachten impregneren. Dat gebeurt morgen op Tweede Kerstdag om te voorkomen dat losgeraakte asbestdeeltjes zich door de wind verder in de stad verspreiden.

Bij carnavalswinkel Zig Zag staat een pop met beschermende kleding voor de deur. In de door asbestvervuiling getroffen binnenstad was het afgelopen zaterdag net zo druk als op een normale zaterdag.
Bij carnavalswinkel Zig Zag staat een pop met beschermende kleding voor de deur. In de door asbestvervuiling getroffen binnenstad was het afgelopen zaterdag net zo druk als op een normale zaterdag. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Morgen op Tweede Kerstdag worden de uitgebrande resten van twee loodsen geïmpregneerd, om te voorkomen dat losgeraakte asbestdeeltjes zich door de wind verder in de stad verspreiden. Een asbestbedrijf gaat de resten inspuiten met een vloeistof, maakte de gemeente vandaag bekend.

Twitter avatar roermondnieuws Gemeente Roermond Vrijdag (2e kerstdag) wordt het brongebied geimpregneerd om verder verspreiding van asbest te voorkomen. Meer op: http://t.co/tZwLETbF0Y.

Het impregneren kan beginnen nu de politie het terrein na onderzoek heeft vrijgegeven. Verder onderzoek loopt nog, zei een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP.

Door een grote brand in een jachthaven kwam vorige week dinsdagavond gevaarlijke asbest uit de daken vrij. Twee nabije loodsen met jachten brandden af. Sindsdien is een grote schoonmaak van de binnenstad gaande. Het centrum werd een paar dagen afgesloten en winkels moesten drie dagen dicht blijven.

Het is volgens burgemeester Peter Cammaert de grootste asbestramp ooit in Nederland. De burgemeester vindt dat de lange procedures en controles onderwerp moeten worden van een landelijke discussie.

Twintig rechercheurs doen onderzoek naar de brand. Ze kijken of er verband is met een aangestoken brand in de jachthaven van het nabijgelegen Herten op 6 december. Toen werden vier jachten in de as gelegd.

Twitter avatar PolLimburg Politie Limburg Heeft u nog tips of beeldmateriaal mbt de brand in #Roermond, geef dit dan door via tipformulier op politie.nl. Zie https://t.co/ykYjUcUKc2

‘Asbestrisico is minimaal’

De gezondheidsrisico’s van de asbestbrand zijn waarschijnlijk verwaarloosbaar klein, zei Dick Heederik, hoogleraar gezondheidsrisicoanalyse aan de Universiteit Utrecht, vorige week in NRC Handelsblad. Hij zat in de commissie van de Gezondheidsraad die in 2010 adviseerde de toelaatbare waarden voor asbest in de lucht aan te scherpen.

Volgens Heederik is er “een perceptieprobleem”met asbest. Het misverstand zit ’m er volgens hem in dat in theorie elke blootstelling aan asbestvezels in de lucht een risico op long- of longvlieskanker geeft. Bij het brede publiek is de afgelopen decennia het idee ontstaan dat één asbestvezeltje al tot longkanker kan leiden. “Maar die kans is zo goed als nihil.” De maatregelen die nu in Roermond zijn genomen, noemt hij “disproportioneel”.

    • Marije Willems