Paus spreekt Urbi et Orbi uit

Paus Franciscus heeft vanmiddag het Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uitgesproken.
Paus Franciscus heeft vanmiddag het Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uitgesproken. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Paus Franciscus heeft zojuist het Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uitgesproken vanaf zijn balkon op het Sint-Pietersplein in Rome.

In zijn kersttoespraak stond de paus uitgebreid stil bij de brandhaarden in de wereld, zoals Oekraïne, Nigeria, Congo en Libië. De christenvervolging in Syrië en Irak ging hem aan het hart. Op kerstavond belde hij al met christenen in Irak die zijn gevlucht voor de strijders van IS. Ook riep hij op tot het beschermen van kinderen tegen geweld.

Verder riep de paus op om de landen die kampen met de uitbraak van ebola te helpen.

Paus: Vaticaan zit vol ijdeltuiten en egoïsten

De paus sprak deze week een ongekend harde en kritische kerstboodschap uit. Roddelaars en intriganten, ijdeltuiten, materialisten, egoïsten, sombermansen, strebers: het Vaticaan zit er vol mee, zo zei hij in een toespraak tot de curie, de kerkbestuurders uit het Vaticaan.

“Dierbare broeders”, zo begon hij. Maar daarna volgde een ongenadige analyse van vijftien “ziektes” die volgens de paus het functioneren van de curie belemmeren en de sfeer verpesten. Mensen achten zich volgens hem onfeilbaar, dulden geen kritiek. Een andere ziekte is de “mentale en spirituele verstening” van iemand die een gevoelloze bureaucraat wordt.

De paus hekelde ook het gebrek aan samenwerking, overdreven aandacht voor uiterlijke symbolen van macht, kletspraatjes en intriges, en onverschilligheid tegenover anderen.

Lees ook in NRC Reader:
Paus hekelt zieke sfeer Vaticaan