Oekraïne sluit akkoord met rebellen over uitwisseling van gevangenen

Een Oekraïense soldaat passeert vernietigde gebouwen in Debaltseve, Oekraïne.
Een Oekraïense soldaat passeert vernietigde gebouwen in Debaltseve, Oekraïne. Foto EPA / Roman Pilipey

De Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische rebellen hebben een akkoord gesloten, waarin ze zeggen allebei honderden gevangenen uit te wisselen. Dat schrijft persbureau AFP. Ze ruilen 225 separatisten tegen 150 Oekraïense gevangenen.

Markian Loubkivski van de Oekraïense veiligheidsdiensten:

“We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit in de komende dagen gaat gebeuren. We hopen dat er na deze uitwisseling meer zullen volgen.”

De uitwisseling is de grootste sinds april, toen het conflict in het oosten van Oekraïne begon. Als de uitwisseling ook daadwerkelijk plaatsvindt, hebben de Oekraïense autoriteiten nog tientallen rebellen in handen. De separatisten zouden daarentegen bijna zevenhonderd Oekraïeners gevangen houden.

Het akkoord over de uitwisseling lijkt het enige concrete resultaat van de vijf uur durende onderhandelingen in Minsk tussen Kiev, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om het vredesproces in gang te zetten. Het conflict in Oekraïne heeft tot nu toe meer dan 4.700 levens gekost.