In zee met sauvignon blanc

De garnalencocktail. Een klassieker die, mede vanwege onze hang naar het maken van gerechten met herkenbare ingrediënten, uit de vergetelheid van de jaren zeventig en tachtig is opgediept. Een jaar geleden werd er nauwelijks een garnaal bereid gevonden om zich in een cocktailjurkje te hijsen maar thans is het overal bal.

Want kijk aan, niet alleen collega Vreugdenhil besteedt er aandacht aan.

Ook Albert Heijn heeft zich er over ontfermd. Ik kwam ook al een recept op de Allerhande kerstsite tegen. Dat betekent dat waarschijnlijk een op de vier kerstmaaltijden vandaag of morgen aftrapt met zo’n glaasje zeebanket.

Een paar weken terug ben ik zelf dan ook maar even doende geweest vanwege de herlancering. Nu we ‘m toch weer met zijn allen op tafel zetten, wilde ik wel eens weten welke wijnen er het beste bijpassen.

Eerst maar eens gebladerd in eveneens lang verloren gewaande oude wijn-spijsboeken uit de eigen bibliotheek. Daarin werd geadviseerd om toch vooral Sauvignon Blanc te schenken.

Vervolgens de proef op de som genomen om te constateren dat de aanbeveling tegenwoordig nog steeds opgeld doet.

Smakelijke aanrader bleek een Nieuw-Zeelandse uit 2013 van Peter Yealands (Gall & Gall; € 10,99). Ook niet versmaden: Domaine Laporte 2013, ‘Le Grand Argentier’, Menetou-Salon. (ZekVinos; € 12,95) en Vincent Ricard 2012, ‘Les Trois Chênes’ uit Touraine ( De Smaakimporteur; € 12,60)

Maar een streepje voor vond ik de Sauvignon Blanc 2013 van Johan Reyneke hebben (Daxivin; € 13,75).

Wellicht omdat Reyneke behalve wijnmaker tevens filosoof is en dieper over het leven nadenkt dan wat te drinken bij een garnalencocktail.

Misschien ook omdat hij de protagonist van het biologisch-dynamisch wijngaardenieren in Zuid-Afrika en hij spatzuivere wijnen maakt.

Zonder herbiciden, pesticiden, kunstmest en gecultiveerde gisten.

Maar het kan natuurlijk ook zijn omdat, als Reyneke vrij is, zelf ook in zee is te vinden: hij is een fanatiek en vaardig branding surfer. Ziehier het filmpje ter bewijs.

En nu kan het natuurlijk suggestie zijn maar ik meende in zijn Sauvignon Blanc een frisse ziltigheid te bespeuren die smakelijk combineerde met de aan mij voorgeschotelde garnalencocktail.

    • Harold Hamersma