Kun je de gevriesdroogde kalkoen even aangeven? Dit is Kerstmis in de ruimte

Terwijl wij rustig aan de kalkoen, de rode wijn of de garnalencocktail beginnen, willen we nog weleens vergeten dat sommige mensen het heel anders moeten doen met Kerst. Hoe vieren astronauten dat eigenlijk?

Terwijl wij rustig aan de kalkoen, de rode wijn of de garnalencocktail beginnen, de waxinelichtjes hebben aangestoken en de kerstklassiekers zachtjes hebben aangezet, willen we nog weleens vergeten dat sommige mensen het heel anders moeten doen met Kerst.

Want hoe drink je die rode wijn terwijl je zweeft in de ruimte?

De astronauten van het International Space Station vieren immers ook Kerstmis. Ze hebben een kerstboom, kerstmutsen en cadeautjes. En ze zijn niet de eersten. Ruim veertig jaar geleden vierden astronauten al Kerstmis in de ruimte met een klein boompje gemaakt van blikjes. Leuk voor de sfeer, maar de vraag blijft: hoe gaat dat dan met het feestmaal?

Ruimtemenu

Elke maand dat je als astronaut in de ruimte bent, krijg je een bonuspakketje: je mag speciale koekjes uitkiezen, of snoep, of crackers. Het traditionele ‘ruimtemenu’ bevat ook genoeg ingrediënten om een kerstmaal te maken, zoals kalkoen, bonen, cranberrysaus - allemaal gevriesdroogd en uit blik. Zo blijft het langer goed.

De Italiaanse astronaut Sam Cristoforetti..

Twitter avatar AstroSamantha Sam Cristoforetti In Europe you can see us #ISS tonight at 18:20 CET/17:20 GMT.Look up & you might see Santa as well: we are prepared:) http://t.co/lwOK3ufzOW

..en astronaut Terry Virts. Volg hen op Twitter voor meer updates uit de ruimte.

Twitter avatar AstroTerry Terry W. Virts Sunrise on Christmas morning- better than any present I could ask for!!!! http://t.co/RtzUSZc7Ns
Twitter avatar AstroTerry Terry W. Virts No chimney up here- so I left powdered milk and freeze dried cookies in the airlock. Fingers crossed… http://t.co/zr5MzGbaPe

Ideaal? Mwoah. Omdat er geen koelkast is, kan een hoop voedsel dat koud moet blijven niet mee. Verder zwakt de smaakzin in de ruimte af, vermoedelijk door de afwijkende zwaartekracht, waardoor je sneller een ‘vol gevoel’ hebt. En alcohol mag niet van NASA.

Smakelijk eten. Gelukkig heb je het uitzicht nog.

Dit artikel is gebaseerd op artikelen van Vox.com en The Guardian. Lees ook op nrc.nl: De NASA ziet onze kerstverlichting zelfs vanuit de ruimte

    • Sterre van der Hee