Een jaar kleding en gadgets op NRC Q

epaselect epa04538973 Santa Claus waves to the crowd from his flying sleigh drawn by reindeer over the Geneva Lake and in front of the Swiss and French alps at sunset during the 20th edition of the Christmas Market in Montreux, Switzerland, 23 December 2014. Santa Claus is 'flying' with the aid of a cable above the market and the lake on a distance of 385 meters. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Je had het heel druk dit jaar. Die reorganisatie, al die paperclips die besteld moesten worden, en ook nog je promotie. We willen je helpen goed voorbereid te zijn voor volgend jaar. Lees daarom hier onze beste stukken over kleding en gadgets.

De deal van zijn leven. Een Brabantse leermaker levert leren polsbandjes aan Apple voor de Apple Watch. Een jaar lang werd in Dongen onder codenaam Iris aan het polsbandje gewerkt.

Het bedrijfsmodel van de broertjes - “kloonkoningen” - Samwer is even omstreden als succesvol: websites kopiëren. Alando deden ze na van eBay, Zalando van Zappos en Widmu van Airbnb. Nu zijn ze miljarden waard.

En terwijl er met online winkelen miljarden worden verdiend, hebben winkels in de winkelstraat het lastig. Want hoe overleef je het gemak dat Amazon en bol.com bieden? Door als keten steeds groter te worden, bijvoorbeeld. Geen wonder dat Nederlandse winkelstraten steeds meer op elkaar lijken.

Lingerieketen Sapph probeert het door zijn imago te veranderen. Weg met de billboards met extreem dunne, pin-upachtige vrouwen. Vooral leuk voor de mannen, en een tikje ordinair.

Tussen de grote brillenwinkelketens wordt een prijzenoorlog uitgevochten, want ook bij hen loopt de omzet terug.

Het Zweedse H&M, dat de concurrentie van Primark voelt, begon met de wat luxere kledingketen & Other Stories. Dit jaar opende de eerste vestiging in Nederland.

Waarom zijn je merkbrillen zo duur? Simpel: ze worden allemaal door hetzelfde bedrijf gemaakt. Het Italiaanse Luxottica maakt die van Ray-Ban, Chanel, Prada, Burberry en nog een hoop andere luxemerken. Een oligopolie.

Tot slot een stuk over wat toch wel dé gadget van 2014 moet zijn. De selfiestok. Dat is precies wat de naam doet vermoeden: een stok om een selfie mee te maken. Net nu je dacht dat die niet erger kon. Sorry.

    • NRC Q