Dodental aanslagen in India loopt op

Meisjes die gevlucht zijn voor het geweld bidden in een kerk in Sonitpur in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam. Foto EPA

In India loopt het dodental naar aanleiding van geweld in het noordoosten van het land op naar 72. Dat meldt persbureau AP op gezag van de Indiase politie.

Rebellen van het Nationaal Democratische Front van Bodoland in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam voerden dinsdag vijf gecoördineerde aanvallen uit. Bij de aanvallen schoten rebellen kolonisten in Sonitpur en Kokrajhar dood.

De kolonisten, die meer dan honderd jaar geleden in India kwamen wonen, zijn in het verleden wel vaker doelwit geweest van Bodo-rebellen vanwege oplopende ruzies over land en werkgelegenheid.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken heeft enkele duizenden paramilitairen naar het onrustige gebied gestuurd om de rust te herstellen.

Bodo’s vechten voor eigen gebied

Het Nationaal Democratische Front van Bodoland vecht al decennia voor een eigen gebied in de deelstaat Assam. De Bodo’s zijn een inheemse minderheidsstam. In de regio wonen zo’n 33 miljoen mensen, 10 procent van hen is Bodo. Volgens de Indiase rebellen gebruikt de landelijke overheid de grondstoffen in het gebied, maar heeft de inheemse bevolking daar nauwelijks profijt van.

Ten minste tienduizend mensen – de meeste van hen burgers – zijn in de afgelopen drie decennia in de Indiase staat Assam gedood. In mei van dit jaar schoten leden van de Bodo-stam dertig moslimkolonisten neer in dezelfde regio.

    • Marije Willems