Brand in Zweedse moskee, vijf mensen raakten gewond

De moskee van Eskilstuna (Zweden) is vandaag in brand gestoken. In de moskee, die in een woonwijk ligt, waren zo’n twintig mensen aanwezig toen de brand uitbrak. Volgens de politie zijn er vijf mensen gewond geraakt.

Brandweermannen bij de rokende moskee. Foto EPA / Pontus Stenberg

De moskee van Eskilstuna (Zweden) is vandaag in brand gestoken, schrijft persbureau Reuters. Volgens de politie zijn er vijf mensen gewond geraakt. In de moskee, die in een woonwijk ligt, waren zo’n vijftien à twintig mensen aanwezig toen de brand uitbrak.

De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Er is nog geen verdachte aangehouden. Politiewoordvoerder Lars Franzell tegen persbureau Reuters:

“Een getuige zag dat iemand een voorwerp door het raam gooide, waarna de hevige brand begon.”

debat over immigratie

In Zweden woedt op dit moment een fel debat over immigratie. De uiterst rechtse partijen willen het aantal asielzoekers met 90 procent terugdringen, waar andere partijen het liberale beleid van Zweden willen bewaren. Maar politiek Zweden kan niet meer om de rechts-populisten en hun gehamer op inperking van de immigratie heen.

NRC-redacteur Mark Beunderman schreef eerder deze maand (€) in NRC Handelsblad:

“Deze week nog bleek uit cijfers dat Zweden per hoofd van de bevolking meer asielzoekers trekt dan welk Europees land dan ook. Uit peilingen blijkt al langer dat het onbehagen daarover groeit.”

Lees verder in NRC Handelsblad: Nu is zelfs Zweden politiek instabiel (€), over de opkomst van de anti-immigratiepartij.

    • Sterre van der Hee