In beeld

Het Jaar in Voetbalshirts

Het voetbalshirt was overal dit jaar, in Brazilië op het WK, maar ook op vele plekken van verdriet en strijd. Ebola, Gaza,vluchtelingenkampen, overal duiken afgedragen Messi-shirts op . Soms ook daar waar shirts horen te zijn, bij het pleintjesvoetbal bijvoorbeeld.
Guinee-Bissau. 8 april. Een grensofficier ziet toe op de preventieve Ebola-ontsmetting aan de grens van Guinee-Bissau en Guinee-Conakry.
EPA / Tiago Petinga
Rio de Janeiro, 12 april. Een drugsverslaafde eet een maaltijd die is verstrekt door het opvangcentrum bij de evangelische kerk Love of God, in de sloppenwijk Jacarezinho.
AP / Felipe Dana
Lima, Peru. 18 april. Carlos Contreras draagt een shirt met rugnummer en naam van Lionel Messi. Hij rekent 36 dollarcent voor een schoenpoetsbeurt. Zijn klant zal deelnemen aan de optocht ter ere van de beschermheilige van Lima, op Goede Vrijdag.
AP / Rodrigo Abd
Gaga, Centraal Afrikaanse Republiek. 5 mei. Mensen aan het werk in een goudmijn.
AFP / Issouf Sanogo
Voetbal in Kaboel, Afghanistan. 25 mei.
REUTERS / Mohammad Ismail
Molemi, Centraal Afrikaanse Republiek. 4 juni. Herders van de Peulstam verwelkomen Seleka-generaal Ali Dararassa Mahamat die hun woonplaats Molemi bezoekt. Leden van de Peulstam zijn overwegend moslim en worden vaak aangevallen door christelijke milities.
REUTERS / Goran Tomasevic
Irbil, Irak. 12 juni. Iraakse vluchtelingenkinderen spelen bij vluchtelingenkamp Khazir. Ze zijn gevlucht vanuit Mosul, dat werd aangevallen door het leger van de Islamitische Staat.
AP
Irak. 14 juni. Beeld dat op een militante website stond. ISIL-strijders hebben Iraakse soldaten gevangen genomen bij het veroveren van een legerbasis in Tikri.
AP
Bagdad, Irak. 20 juni. Vrijwilligers staan in de rij voor registratie in het Iraakse leger. Zij zullen meevechten tegen de radicale militanten van de Islamitische Staat in de Levant (ISIL) die Mosul en andere noordelijke delen van Irak hadden ingenomen.
REUTERS / Ahmed Saad
Arbil, Noord-Irak. 21 juni. Een Palestijns gezin, vanuit Mosul op de vlucht voor ISIL.
AFP / Safin Hamed
Bannu, Pakistan. Pakistaanse burgers trappen een balletje na aankomst in het vluchtelingenkamp. Ze zijn gevlucht vanuit het noordwesten, waar het Pakistaanse leger optrad tegen de Talibaan na hun bloedige aanslag op het vliegveld van Karachi.
AFP / A. Majeed
Leer. Zuid-Soedan. 5 juli. Kinderen rennen naar de plaats waar het Internationale Rode kruis voor het eerst in twintig jaar hulpgoederen heeft gedropt, om te kijken of er nog restjes voedsel of zaden liggen. Hier werd voor 1100 gezinnen voedsel gebracht. Er heerst nog altijd veel honger en ondervoeding in Soedan.
AFP / Nichole Sobecki
Malakal, Zuid-Soedan. 9 juli. Een vluchtelingengezin volgt op een televisie op zonne-energie de viering van de derde Onafhankelijkheidsdag van Zuid-Soedan, de jongste natie ter wereld. In hun situatie is er weinig te vieren.
AFP / Ali Ngethi
Rio de Janeiro, Brazilië. 12 juli. Een Argentijnse voetbalfan met het Messi-shirt op Copacobana Beach. Op 13 juli zou Duitsland Argentinië in de finale van het WK verslaan met 1-0.
AP / Rodrigo Abd
Een fan van Argentinië tussen politiemannen terwijl het team welkom wordt geheten.
REUTERS / Ivan Alvarado
Gaza.15 juli. Palestijnen staan tussen de puinhopen van hun huis na een van de minstens vier Israëlische luchtaanvallen die dag. Het staakt-het-vuren dat die dag zou gelden, mislukte.
AFP / Thomas Coex
Gaza. 10 augustus. Een Palestijnse jongen rent over een beschadigd kerkhof.
AP / Lefteris Pitarakis
Irak. 10 augustus. Yezidi's op de vlucht voor het geweld van Islamitische Staat.
REUTERS / Rodi Said
11 augustus. Meer dan 1700 bootvluchtelingen die zijn opgepikt door het Italiaanse marineschip 'San Giusto' worden opgevangen in de haven van het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria. Van januari tot augustus 2014 waren al ruim 100.000 bootvluchtelingen gered door de operatie die wordt gevoerd onder de naam 'Mare Nostrum'.
AFP / Giovanni Isolino
Dohuk, Irak. 12 augustus. Iraakse Yezidi-kinderen die gevlucht zijn voor het geweld van Islamitische Staat zwaaien naar Koerdische Peshmerga-strijders. Intussen waren rond de 25.000 Yezidi's ingesloten op een berg. Koerdische strijdkrachten schoten te hulp.
AFP / Ahmad Al-Rubaye
26 augustus. Palestijnen vieren het begin van een langdurig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Na vijftig dagen kwam er een eind aan het bloedigste geweld in Gaza van de afgelopen tien jaar.
AFP / Roberto Schmidt
Barcelona, Spanje. 11 september. Het shirt van Messi bij de viering van de Diada; nationale feestdag van Catalonië. Het onafhankelijkheidsreferendum in Schotland inspireerde Catalaanse nationalisten tot het oproepen van een stemming om zich van Spanje af te scheiden.
AFP / Quique Garcia
Sydney, Australië. 18 september. In Sydney en Brisbane werden invallen in huizen gedaan naar aanleiding van een dreigende aanslag door de Islamistische Staat.
REUTERS / Australian Federal Police
Caïro, Egypte. 29 september. Naam en rugnummer van Lionel Messi prijken op de rug van een kamelenverkoper op de kamelenmarkt in Caïro.
REUTERS / Amr Abdallah Dalsh
Mogadishu, Somalië. 27 november. Kinderen bekijken het wrak van een auto na een aanslag waarbij een ingenieur omkwam die werkte bij een Turks bedrijf.
AFP / Mohamed Abdiwahab