Zo fotografeer je een kerstdiner

Het kerstdiner staat op tafel: even een foto maken voor op Facebook of Instagram. Hoe krijg je eten mooi op de foto?

Foto’s van verschillende Instagrampagina’s van Nederlandse foodbloggers. Instagram is een sociaal medium waar de nadruk ligt op fotografie.

1 Licht: fotografeer overdag

Met de romantische kaarsen en een zacht gedimd licht is de kersttafel een ramp om te fotograferen. Lastig, zeker nu veel mensen foto’s van het kerstdiner graag zo snel mogelijk via Facebook of Instagram willen delen. Hoe krijg je eten mooi op de foto?

De ideale foto maak je in daglicht. Ellen van Duijn van foodblog madebyEllen.com (1.600 volgers) : „Ik fotografeer het liefst buiten. In de winter kun je ook een tafel aan het raam schuiven.” Heb je geen zin in al te veel gedoe, kun je het best je gerecht in de keuken met fel licht fotograferen. Wees niet bang dat je eten er ongezellig uitziet door het licht: met wat filters – via fotomedium Instagram – maak je het vanzelf weer knus. En wil je toch per se een kaars op de foto: kan best, maar laat het licht aan.

2 Perspectief: van boven, niet te dichtbij

Het makkelijkste is om boven je bord te hangen. Dan heb je zo min mogelijk last van achtergrond en focus je op het eten. Foodblogger Yvette van Boven (6.400 volgers): „Ik fotografeer ook wel eens schuin van boven, dan pak ik een klein beetje achtergrond mee.” Francesca van Berk, blogger op Francesca kookt (2.700 volgers): „Ga niet te dicht op het bord zitten, houd een normale afstand. Dus niet je camera op het spruitje gaan leggen.” En mocht je diepte in je foto willen aanbrengen, doe dat dan in een ‘S-Vorm’, zegt Kyonne Leyser, van Kynotes (1.200 volgers): „Iets links plaats je het gerecht, dan rechts een attribuut (waterglas), dan weer links een attribuut (wijnglas). Dat kijkt prettig.” Denk aan een originele ondergrond. Je kunt je bord ook op een tegel of op je houten vloer leggen.

3 Compositie: niet te veel op het bord proppen

Belangrijkste tip: zorg dat je alles kunt herkennen op het bord. Yvette van Boven: „Saus of bruin vlees kan er al snel uitzien als kots, zeker zoiets als een stoofpotje.” Ziet het er niet lekker uit, draai het bord, en kijk of het licht dan anders valt.

Gebruik geen diep servies, dan geeft het licht een spiegeling in de rand. De grootte van het bord is ook belangrijk. Denk aan de details. Pauline Weuring van Uitpaulineskeuken.nl (15.500 volgers): „Heb je een couscousschotel die er saai uitziet, strooi er dan wat verse kruiden over. Of stop een takje munt in een glas water.”

4 Kleurgebruik: gebruik contrastkleuren

Die ribbelige groene grassprietjes die je bij de slager tussen de schalen vlees ziet? Dat is natuurlijk expres, zodat het rood van het vlees beter uitkomt. Denk ook zo na over de foto. Yvette van Boven: „Ik denk in contrastkleuren. Bij een stuk bruin vlees zorg ik voor witte puree of knolselderij. Op een blauw bord staat een roze toetje weer prachtig.” Een van de weinige regels die ze hanteert: „Doe nooit iets van dezelfde kleur op hetzelfde bord.”

5 Kies je eten met zorg: geen hompen vlees

Bruine bonen op de foto, daar wordt niemand vrolijk van. Al kun je een hoop goedmaken door de manier van fotograferen en de servieskeus. Francesca van Berk: „Serveer soep niet in een kom maar op een bord, dan een servetje, met nog een bord, en dan een toefje crème fraîche en kruiden.” Yvette van Boven: „Vlees wordt heel gauw een homp. Dan moet je echt zorgen dat je groente mooi valt.” Toetjes zijn wel een dankbaar onderwerp. „Tiramisu heeft bijvoorbeeld laagjes. Bedenk bij alles: wat is het mooiste aan het gerecht, het meest fotogenieke, en focus je daarop.” En lijkt het niet best, grijp naar de olijfolie. Kyonne Leyser: „Dat zorgt net even voor een gezonde glans, en het eten blijft er lekker door.”

6 Schiet een beetje op

De meeste foodbloggers doen er niet langer dan een minuut over, zeker als het even snel voor Instagram is. Schiet de foto, bekijk ’m snel op je schermpje, en ga door. Je hoeft ’m natuurlijk niet op dat moment te posten – het is juist leuk als je het iets later doet. Dan is er ook tijd om na te denken over de teksten.

En, het allerbelangrijkste: „Maak die lens schoon”, tipt Kyonne Leyser. „Zo simpel, maar het wordt heel vaak vergeten.”

    • Charlotte van ’t Wout