The Interview komt online beschikbaar voor verhuur, maar alleen in VS

Een filmposter van The Interview bij een bioscoop in Colorado. Foto Reuters/Rick Wilking

Amerikanen kunnen de film The Interview sinds vanavond 18.00 uur alsnog bekijken. De productie is te huur via Google Play, YouTube Video, Xbox Video en een aparte website van Sony. Dat maakte filmstudio Sony zojuist bekend. Sony zegt nog verder te zoeken naar andere online distributeurs voor de film, die draait om een complot om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

Morgen vindt de première van de film in verschillende bioscopen in Amerika plaats. In eerste instantie had Sony na een grote hack en bedreigingen van de hackersgroep Guardians of Peace besloten de film - die een kaskraker had moeten worden tijdens de Kerst - in zijn geheel niet uit te brengen. Nu wilt de Japanse filmstudio de film in zo’n driehonderd onafhankelijke bioscopen uitbrengen.

Twitter avatar Sethrogen Seth Rogen The people have spoken! Freedom has prevailed! Sony didn’t give up! The Interview will be shown at theaters willing to play it on Xmas day!

Niet bij iTunes

Het wordt de eerste keer dat een film tegelijkertijd voor het eerst te zien is thuis - voor $5,99 - als in de bioscoop. Sony is niet van plan YouTube, Google en Microsoft de exclusieve uitzendrechten te geven en is nog in gesprek met andere video- en streamdiensten. iTunes hoort daar in ieder geval niet bij. De dienst van Apple zou niet akkoord zijn gegaan met Sony. Met Netflix wordt nog onderhandeld.

De film, nog ongezien door het gewone publiek, krijgt momenteel een 9,9 op ratingswebsite IMDb na ruim 42.000 stemmen. Die zijn mogelijk als protest tegen de beslissing van Sony om onder druk van dreigementen de première van de film te annuleren. Filmcritici die de film wel hebben gezien zijn minder positief over de comedy.

    • Sam de Voogt