Wrakingsverzoek in zaak-Nicole van den Hurk afgewezen

Monument voor Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop. Foto ANP / Martijn Beekman
Monument voor Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop. Foto ANP / Martijn Beekman Foto ANP / Martijn Beekman

De rechtbank in Oost-Brabant heeft het wrakingsverzoek van de advocaat van verdachte Jos de G. afgewezen. Dat meldt de rechtbank. De advocaat van de 47-jarige Jos de G., Job Knoester, had dit verzoek ingediend omdat hij partijdigheid bij de rechters vermoedde en vreesde dat zijn cliënt geen eerlijk proces zou krijgen.

De raadsman was het er niet mee eens dat de rechtbank bepaalde stukken niet aan het dossier wilde toevoegen. Knoester vond dat onbegrijpelijk en ging over tot wraking.

De G. werd begin januari gearresteerd voor de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk in 1995. De man uit Helmond werd opgepakt na dna-onderzoek. Uit onderzoek van het cold case-team dat zich sinds 2012 met de zaak bezighoudt, blijkt dat er overeenkomsten zijn tussen het dna-profiel van de man en uitkomsten van het moordonderzoek.

Cold case

In 2011 werden in verband met het cold caseonderzoek de stoffelijke resten van het meisje opgegraven. Het stoffelijk overschot werd vervolgens onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Met nieuwe technieken werd dat jaar nog dna gevonden dat mogelijk van de dader zou kunnen zijn.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven werd in november 1995 dood gevonden in een bos. Een maand eerder werd ze als vermist opgegeven, nadat ze niet was aangekomen bij haar bijbaantje.

Later meer.

    • Nando Kasteleijn