Turkse rechter neemt nog geen besluit over straf Saban B.

De naar Turkije uitgeweken crimineel Saban B. blijft voorlopig op vrije voeten. De Turkse rechter moest vandaag bepalen of B., die in Nederland is veroordeeld, al dan niet zijn straf gaat uitzitten.

Tijdens de zitting van vandaag is besproken of B. de celstraf die hij in Nederland heeft gekregen, in Turkije gaat uitzitten. Na een paar minuten was de zitting al voorbij: de advocaat van B. beweerde dat hij nieuwe documenten had. Dat meldt NRC-correspondent Marloes de Koning vanochtend:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning #Saban B blijft voorlopig op vrije voeten. Zaak vandaag stelde geen fluit voor. Verdaagd tot 27 feb.
Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Binnen een paar minuten had de advocaat de rechters ervan overtuigd dat hij nieuwe documenten in te brengen heeft

De advocaat zou gebruik hebben gemaakt van een wetsartikel waarin staat dat een in het buitenland gevoerde rechtszaak in Turkije geheel moet worden overgedaan.

B. is in Nederland veroordeeld tot acht jaar cel voor vrouwenhandel en een tweevoudige moordpoging. Hij had de leiding over een netwerk dat jarenlang prostituees mishandelde en uitbuitte. Naar verluidt zouden 120 vrouwen het slachtoffer zijn van deze organisatie.

In 2009 kreeg B. verlof om zijn pasgeboren kindje te bezoeken. Hij sloeg toen echter op de vlucht en dook op in Turkije, waar hij tot op de dag vandaag een vrij bestaan leidt. In de badplaats Antalya runde hij een discotheek.

Turkije levert geen onderdanen uit, waardoor B. de straf alleen in een Turkse gevangenis kan uitzitten.

    • Philippus Zandstra