Tijd voor verse kersthits: 7 nieuwe, frisse kerstplaten

Genoeg van dat eeuwige ‘Silent Night’? Ieder jaar komen stapels nieuwe kerstplaten uit. Jan Vollaard kiest de 7 beste.

De Amerikaanse indiepopzanger Mark Kozelek van de band Sun Kil Moon brengt op Mark Kozelek Sings Christmas Carols eerbiedige maar nergens saaie vertolkingen van bekende kerkliederen, aangevuld met minder voor de hand liggende popsongs als 2.000 Miles van The Pretenders en Do You Hear What I Hear, een Bing Crosby-hit uit 1963. Kozelek heeft geen toeters of bellen nodig om de songs met sonore stem en sobere gitaarbegeleiding een eigen signatuur te geven. Hij klinkt somber maar geïnspireerd op dit meest waardevolle kerstalbum van het jaar.

De Britse Snowflakes Christmas Singles Club brengt twee verfrissende vinylplaatjes, ook op YouTube te zien en te horen. De Ierse zangeres Hannah Peel zingt met ouderwets analoge synthesizerbegeleiding haar moderne hymne Find Peace, een pleidooi om rust te zoeken in de donkere dagen. De Engelse zangeres Nancy Wallace kan in het breekbare folkliedje January niet wachten tot december voorbij is.

De Amerikaanse groep de Killers maakte voor het negende achtereenvolgende jaar een kerstnummer voor het goede doel. Het tragikomische Joel the Lump of Coal met een gastrol voor talkshowpresentator Jimmy Kimmel gaat vergezeld van een luchtige videoclip en is geënt op het verhaal van een stout jongetje dat voor straf geen cadeautje, maar een homp steenkool van de Kerstman krijgt. Dat pakt nog verrassend uit.

De kerstsingle van TVX Babes, vier Engelse pornoactrices, is uiterst luchtig. Ze houden hun dubbelzinnig getitelde Coming for Christmas verrassend netjes, als we niet te veel willen lezen uit de explosie van een confettikanon aan het eind van hun vrolijk stemmende clip.

The Common Linnets zijn braver met het van kerstsentiment doordrenkte At Christmas Time, waarin Ilse DeLange en J.B. Meijers hun Songfestivalgevoel nog drie minuten proberen vast te houden. Het lied is te vinden op de cd An Americana Christmas met gerecycled kerstmateriaal van grootheden als Bob Dylan, Emmylou Harris en Neil Young. Gitarist Luther Dickinson komt erbij met een nieuwe opname: een met sax en steelgitaar opgeluisterd Hark! The Herald Angels Sing.

Het prachtige Kerstlied van de Arme Drommels door de Nijmeegse zanger Karel Bosman is niet op plaat en alleen als filmpje op YouTube te vinden. Bosman vertolkt dit lied van de grote tekstdichter Willem Wilmink als ode aan de daklozen.

Text me Merry Christmasvan de Amerikaanse zanggroep Straight No Chaser met zangeres Kristen Bell somt de vele manieren op om sociale media te gebruiken voor kerstwensen aan je geliefde: „Text me merry Christmas / and send a selfie, too / If you do I’ll go ‘neath the mistletoe / and pretend my screen is you” zingt Bell terwijl ze haar iPhone knuffelt. Dit hogelijk originele liedje verdient een kerstklassieker te worden die afgekloven songs als Winter Wonderland overbodig maakt, hoe hard Lady Gaga en Tony Bennett die tachtig jaar oude kerstkraker ook nieuw leven in proberen te blazen bij hun promotiecampagne voor kledingmerk H&M.

    • Jan Vollaard