Thuiszorginstelling TCC in Almere moet per direct werk staken

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft thuiszorginstelling TCC Zorg in Almere opgedragen om onmiddellijk te stoppen met alle zorgwerkzaamheden. Volgens de IGZ levert TCC geen verantwoorde zorg en is er sprake van gevaar voor cliënten.

Uit een rapport van de Inspectie blijkt dat medewerkers handelingen verrichten zonder dat ze daarvoor bevoegd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om het toedienen van injecties, het geven van klysma’s en blaasspoelen.

Militaire achtergrond

Leerlingen werden door TCC gevraagd om deze handelingen te doen, terwijl dat niet mag. Ook geeft de verantwoordelijk bestuurder zich uit voor verpleegkundige, terwijl hij niet geregistreerd staat in het BIG-register. Dat is wel verplicht. Weliswaar volgde hij twintig jaar geleden een opleiding tot ziekenverpleger in het leger, maar sindsdien heeft de man geen verdere training gehad.

De Inspectie heeft niet inzichtelijk gekregen hoeveel cliënten en medewerkers TCC heeft. Zelf beweert het bedrijf driehonderd cliënten en tachtig werknemers te hebben. Het bedrijf werkt als onderaannemer voor andere instellingen. Zo levert TCC onder andere zorg op recreatieparken in midden-Nederland en het gebied rondom Almere.

In juni verklaarde TCC tegenover de Inspectie dat het nog niet was begonnen met het verlenen van zorg. Daardoor kon er geen volwaardige toetsing plaatsvinden. Tot aan het moment dat de Inspectie een controle uitvoerde bij TCC op 12 december, had de IGZ nog steeds geen melding ontvangen dat het bedrijf begonnen was met zorgtaken. Dit was echter wel het geval. Het bezoek aan TCC volgde op meldingen van oud-medewerkers van wantoestanden bij het bedrijf.

De maatregel is zeven dagen van kracht en kan door het ministerie van Volksgezondheid worden verlengd. De zorg voor de cliënten is overgedragen aan een andere instelling.