Ten minste 52 doden bij aanvallen in noordoosten van India

Bij vijf gecoördineerde aanvallen door rebellen in de Indiase staat Assam, gelegen in het noordoosten, zijn ten minste 52 doden gevallen. Dat schrijft persbureau AP vanmorgen.

Een gewonde vrouw en haar kind arriveren bij een ziekenhuis in de stad Sonitpur, gelegen in de staat Assam. Foto AFP

Bij vijf gecoördineerde aanvallen door rebellen in de staat Assam, gelegen in het noordoosten van India, zijn vannacht ten minste 52 doden gevallen. Dat schrijft persbureau AP vanmorgen. Bij de aanvallen schoten rebellen 37 kolonisten in Sonitpur dood en vijftien anderen in Kokrajhar. De meeste kolonisten werkten in theetuinen in de staat.

Volgens Indiase overheidsfunctionarissen zitten leden van het Nationaal Democratische Front van Bodoland (Wiki) achter de aanvallen van afgelopen nacht (gisteravond Indiase tijd). De kolonisten, die meer dan honderd jaar geleden overkwamen, zijn in het verleden vaker doelwit geweest van Bodo-rebellen (Wiki) vanwege ruzies over land en werkgelegenheid. Het Nationaal Democratische Front van Bodoland vecht al decennia lang voor een eigen gebied in de staat Assam. De Bodo’s zijn een inheemse minderheidsstam. In de regio wonen zo’n 33 miljoen mensen, 10 procent van hen is Bodo.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken heeft enkele duizenden paramilitairen naar het gebied gestuurd om de rust te herstellen, zo laat de plaatsvervangend minister van dat departement, Kiren Rijiju, weten aan AP. Ook minister-president Narendra Modi heeft de aanvallen veroordeeld.

Verschillende stammen willen meer autonomie

Tientallen rebellengroepen vechten al jarenlang tegen de regering in zeven regio’s in het noordoosten van India. Ze eisen meer onafhankelijkheid voor de inheemse stammen die ze representeren. Volgens de rebellen gebruikt de landelijke overheid de grondstoffen in het gebied, maar heeft de inheemse bevolking daar nauwelijks profijt van. Ten minste tienduizend mensen - de meeste van hen burgers - zijn in de afgelopen drie decennia in de staat Assam gedood. In mei van dit jaar schoten leden van de Bodo-stam 30 moslimkolonisten neer in dezelfde regio.

    • Nando Kasteleijn