Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Straaljager van coalitie neergehaald in door IS beheerst gebied

IS-militanten in Raqqa afgelopen juni. Ze houden de vlag van IS vast.
IS-militanten in Raqqa afgelopen juni. Ze houden de vlag van IS vast. Foto Reuters

Er is een straaljager neergehaald door Syrische jihadisten in een door de Islamitische Staat (IS) beheerst gebied. Dat meldt persbureau Reuters. Het toestel zou toebehoren aan één van de landen die deel uitmaken van de anti-IS-coalitie, die bommen gooit op doelen van de islamitische terreurgroep IS.

Het vliegtuig crashte in het noordelijke Raqqa in Syrië. IS claimt dat de Jordaanse piloot van het toestel gevangen is genomen. Familie van de piloot heeft dit bericht inmiddels bevestigd.

Afgelopen nacht heeft de coalitie een IS-bolwerk gebombardeerd. Het vliegtuig behoort in ieder geval niet Nederland toe. De F16’s van Nederland gooien alleen bommen in Irak, niet in Syrië.

Onderstaande foto’s, die op Twitter rondgaan, zouden de gevangengenomen Jordaanse piloot tonen. De beelden kunnen nog niet geverifieerd worden.

Twitter avatar muftimilk Milk Sheikh #BREAKING: The Islamic State shot down military jet in #Raqqa, and the pilot turned out to be Jordanian http://t.co/37VIGaXYpp
Twitter avatar DanieleRaineri Daniele Raineri Today IS shot down a Jordanian jet, captured pilot near Raqqa. Shown: a force with standard fatigues and ready to go http://t.co/XZn0HMamxk