Slaap je slecht? Dat komt door je e-reader

During the night, a girl is reading an ebook with her backlit ereader device while she's in bed. Note: Lorem Ipsum text there are no copyright issues Foto iStock

Lezen in bed is prima om chaotische gedachten af te leiden en in slaap te vallen. Maar met zo’n handige, vederlichte e-reader lukt het inslapen niet goed. Tenminste, als de achtergrondverlichting van de reader aanstaat. Slaaponderzoekers van Harvard Medical School vergeleken de slaperigheid en het inslapen van twaalf twintigers. Ze wisselden vijf dagen e-readerlezen af met vijf dagen boeklezen in de avond. Vier uur lang, ’s avonds in een slaapkliniek.

Het waren weinig proefpersonen, maar de verschillen waren toch meetbaar. Na het wegleggen van het boek vielen de e-readerlezers na gemiddeld 25 minuten in slaap. Na een een papieren boek waren ze tien minuten eerder onder zeil. De slaap was van mindere kwaliteit na lezen op zo’n achtergrondverlichte e-reader.

E-readerlezers voelden zich ’s avonds minder slaperig en ’s ochtends minder uitgerust. Meten van het melatoninegehalte (het slaap-waakhormoon) bevestigde dat de biologische klok was ontregeld. Het komt allemaal door die achtergrondverlichting, aldus onderzoekers in een artikel in PNAS (officieel orgaan van de Amerikaanse National Academy of Sciences) dat gisteren online is gepubliceerd. Die geeft hetzelfde blauwige licht als beeldschermen. Dat blauwe licht verstoort de slaap. Niet voor niks is een belangrijke tip voor goed inslapen: kijk na acht uur ’s avonds niet meer op computers en smartphones.

Onderzoeksverslag PNAS

Het rare is: e-readers hebben oorspronkelijk geen verlicht scherm en hebben dat ook niet nodig. Het e-readerscherm is van ‘elektronisch papier’. Dat bestaat uit kleine, draaibare bolletjes met een witte en een zwarte kant, die draaien door een elektrisch pulsje. Zo ontstaan de letters. Het grote voordeel is dat er ook beeld is als de stroom uit staat. Daardoor kan een e-reader wekenlang met één batterijlading toe. E-readerfabrikanten gebruiken de energieverslindende achtergrondverlichting als verkoopargument, maar voor mensen die goed willen slapen is het zinloze vooruitgang.