Roebelcrisis duwt Russische inflatie naar hoogste punt sinds 2008

Een bord met de wisselkoersen van de roebel. Door de goedkope Russische neemt de inflatie in het land flink toe.
Een bord met de wisselkoersen van de roebel. Door de goedkope Russische neemt de inflatie in het land flink toe. Foto EPA / Maxim Shipenkov

De inflatie in Rusland is door de roebelcrisis van de afgelopen weken gestegen naar het hoogste niveau in meer dan vijf jaar tijd. Gemiddeld betaalden Russische consumenten vorige week maar liefst 10,4 procent meer voor hun waren dan in dezelfde week van vorig jaar, zo bleek vandaag uit tussentijdse cijfers.

Bij inflatie wordt doorgaans naar periodes van een maand gekeken, maar het Russische bureau voor de statistiek heeft nu de prijsstijgingen over de 7 dagen tot aan eergisteren berekend, zo meldt Bloomberg. Dat is precies de periode waarin de roebelcrisis op zijn hevigst was. In november lagen de prijzen nog 9,1 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de inflatie in oktober op 8,3 procent uitkwam.

Vooral geïmporteerde producten duurder

De roebel is de laatste maanden aan een flinke duikvlucht bezig, mede door de dalende prijs van olie en de sancties die Rusland kreeg opgelegd. In enkele maanden tijd werd de daalde de waarde van de Russische munt namelijk sterk, met vorige week dinsdag als voorlopig dieptepunt.

Vooral voor producten uit het buitenland moeten Russen veel meer betalen. Aangezien de roebel namelijk veel minder waard is, zijn de elektronica en auto’s die geïmporteerd moeten worden verhoudingsgewijs namelijk veel duurder.

Lees ook “Deze Nederlandse bedrijven hebben voordeel/last van de goedkope roebel” op NRCQ.