VVD-ministers blokkeren beperking topsalarissen

VVD-ministers Schippers (Volksgezondheid) en Blok (Wonen) weigeren de topinkomens in de publieke sector per 1 januari 2015 te verlagen. Ze hebben te weinig tijd om de nieuwe bezoldigingsnorm „op zorgvuldige wijze” door te voeren, schrijven ze aan de Tweede Kamer. Daarmee lijken de verhoudingen in het kabinet-Rutte II na het sneuvelen van de zorgwet van Schippers in de Eerste Kamer, vorige week, opnieuw op scherp gezet. De beperking van topinkomens is een vurige wens van coalitiepartij PvdA. Deze week ging de senaat akkoord met een wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) dat de lonen in de publieke sector beperkt tot het ministerssalaris van 178.000 euro. Op dit moment verdienen bestuurders tot 130 procent van een ministerssalaris.

Blok en Schippers maken gebruik van een overgangsregeling in de wet. Hun blokkade is een tegenvaller voor Plasterk, die de wet per se per 2015 wilde invoeren. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) kan de salarissen in het hoger onderwijs volgend jaar nu ook niet beperken, omdat sommige universitaire grootverdieners verbonden zijn aan een academisch ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid was de blokkade „vooraf afgestemd” met Plasterk. (NRC)