Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie schiet zwarte tiener dood vlak bij Ferguson

In de Amerikaanse stad Berkeley, vlak bij Ferguson, zou de politie van St. Louis vannacht (Amerikaanse tijd) een zwarte tiener hebben doodgeschoten. Dat schrijft de St. Louis Post-Dispatch. Persbureau AP meldt op gezag van de politie dat de jongen een pistool bij zich zou hebben gehad.

Politieagenten houden de wacht op de parkeerplaats bij het tankstation waar eerder vannacht (Amerikaanse tijd) een zwarte tiener werd doodgeschoten door de politie.
Politieagenten houden de wacht op de parkeerplaats bij het tankstation waar eerder vannacht (Amerikaanse tijd) een zwarte tiener werd doodgeschoten door de politie. Foto AP / St. Louis Post-Dispatch / David Carson

In de Amerikaanse stad Berkeley, vlak bij Ferguson, heeft de politie om één uur ‘s nachts lokale tijd een zwarte tiener doodgeschoten. Dat schrijft de St. Louis Post-Dispatch. Persbureau AP meldt op gezag van de politie dat de jongen een pistool bij zich zou hebben gehad.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: St. Louis County police say an officer shoots and kills man who drew gun at gas station.

Het incident vond plaats op een parkeerterrein bij een tankstation. Het slachtoffer is door zijn moeder Toni Martin geïdentificeerd als de 18-jarige Antonio Martin. In een verklaring laat de politie van St. Louis weten dat Martin een pistool zou hebben gericht op een politieagent, waarna de agent Martin doodschoot. Een tweede persoon, die bij Martin was, zou zijn weggerend. De politie zelf wil de identiteit van de jongen nog niet bevestigen.

Bij het parkeerterrein zouden zich inmiddels enkele tientallen mensen hebben verzameld. De politie zou meerdere aanhoudingen hebben verricht.

Valerie Schremp Hahn, journalist bij de St. Louist Post-Dispatch, maakte de volgende Vine-video van de onrust op de parkeerplaats:

Veel kritiek op optreden Amerikaanse politie

De laatste tijd is er veel kritiek op het handelen van de politie, voornamelijk tegen de zwarte bevolking. Daarbij bestaat veel kritiek op het gedrag van agenten, die te zeer op agressie getraind zou zijn. In 2013 vielen bij confrontaties met de politie 400 burgerdoden. 100 agenten stierven door kogels van burgers. De afgelopen tijd doodden politieagenten meerdere donkere mensen, waarbij het niet kwam tot vervolging van de betrokken agenten.

Zo besloot een jury in Houston gisteren om de blanke politieagent Juventino Castro niet te vervolgen voor het doden van een ongewapende zwarte man in januari van dit jaar. Op de bewuste avond had de Latijns-Amerikaanse politieagent geen dienst, maar was hij wel in uniform omdat hij een winkelcentrum in Texas bewaakte waar overvallen waren geweest. Castro verklaarde dat hij Baker betrapte bij het inbreken in het winkelcentrum. De 26-jarige Baker werd door Castro doodgeschoten in een steeg in Houston.

Afgelopen maandag besliste een aanklager in Milwaukee, Wisconsin dat voormalig agent Christopher Manney niets te verwijten viel, hoewel hij in april een 31-jarige schizofrene man met 14-kogels om het leven bracht. Manney werd wel ontslagen. In Milwaukee werd gisteren gedemonstreerd. Het stadsbestuur kondigde aan agenten te willen uitrusten met een camera op het lichaam. Ook moet het korps op cursus om te leren omgaan met verwarde en geestelijk gestoorde mensen en discriminatie tegen te gaan.

Begin december werd een politieagent in New York niet vervolgd wegens het doden van de afro-Amerikaanse man Eric Garner. De agent had de ongewapende Garner in een wurggreep genomen, Garner kreeg daardoor geen lucht meer en overleed later.

In Ferguson werd in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent. Die handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging en werd niet vervolgd voor zijn actie. Zowel de dood van Brown als het jurybesluit om niet tot vervolging over te gaan leidde tot protesten in heel Amerika.

Onrust in New York na moord op politieagenten

Omgekeerd voelen politiemensen zich bedreigd door de kritiek. In New York is de verhouding tussen politie, burgers en bestuur bijvoorbeeld grondig verstoord in de nasleep van de dood van Eric Garner.

Zaterdag vermoordde een verwarde man in Brooklyn twee agenten, naar eigen zeggen uit wraak voor de dood van Garner en Brown. De voorman van een politievakbond gaf de burgemeester De Blasio en de demonstranten die al weken protesteren tegen de vrijspraak van de agent die Garner wurgde hiervan de schuld.