Politie schiet weer jonge zwarte man dood – vlakbij Ferguson

De politie van de Amerikaanse stad St. Louis heeft opnieuw een zwarte man doodgeschoten. De achttienjarige Antonio Martin werd om nog onduidelijke redenen door een agent gedood, toen hij uit een benzinestation kwam.

Het incident vond rond één uur ’s nachts lokale tijd plaats in Berkeley, een voorstad van St. Louis op drie kilometer afstand van voorstad Ferguson. Daar waren deze zomer protesten en rellen na het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown door een blanke agent. Eind november laaiden de protesten op toen een jury besloot de agent niet te vervolgen.

In Berkeley verzamelden zo’n honderd demonstranten zich vannacht bij het benzinestation, druk twitterend over rookwolken en verbale confrontaties met de agenten.

De bitterheid over politieoptreden bij vooral Afro-Amerikanen neemt toe naarmate de incidenten elkaar sneller opvolgen. Zwarten zijn buitenproportioneel vaak het doelwit van de politie. Daarbij is er kritiek op het gedrag van agenten, die te zeer op agressie en escalatie getraind zouden zijn. In 2013 vielen bij confrontaties met de politie vierhonderd burgerdoden. Honderd agenten stierven door ‘burgerkogels’.

Omgekeerd voelen politiemensen zich bedreigd door de kritiek. In New York is de verhouding tussen politie, burgers en bestuur grondig verstoord na de dood van Eric Garner, een zwarte man die overleed nadat hij door een agent in een wurggreep werd genomen. Zaterdag vermoordde een verwarde man twee agenten, naar zijn zeggen uit wraak voor de dood van Garner en Brown. De leider van een politievakbond gaf de burgemeester de schuld, en de demonstranten die al weken protesteren tegen niet vervolgen van de agent die Garner wurgde.

In Milwaukee en Houston werd deze week besloten blanke agenten die zwarte mannen hebben doodgeschoten niet te vervolgen. Het federale ministerie van Justitie heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de – intussen ontslagen – agent in Milwaukee die in april een 31-jarige schizofrene man doodschoot. De man lag in het park te slapen en werd wakker toen de agent hem fouilleerde. Bij de worsteling die toen ontstond vuurde de agent veertien kogels af.