Politie Australië pakt twee terreurverdachten op

Een vlag bij het Lindt Cafe in Sydney. Vorige week kwamen bij een gijzelingsacties twee mensen om het leven. Ook de gijzelnemer werd gedood.
Een vlag bij het Lindt Cafe in Sydney. Vorige week kwamen bij een gijzelingsacties twee mensen om het leven. Ook de gijzelnemer werd gedood. Foto ANP/EPA/Dean Lewins

De politie in Australië heeft twee verdachten aangehouden tijdens een anti-terrorismeoperatie. Eén van de verdachten droeg documenten bij zich met plannen voor aanslagen. De arrestaties volgen op een gijzelingsactie vorige week, waarbij drie personen om het leven kwamen.

De plannen zouden draaien om overheidsdoelen, maar de Australische premier Tony Abbott zou geen doelwit zijn. Onder Abbott is Australië een trouw bondgenoot van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat.

Groep van vijftien tot twintig IS-aanhangers

Bij de gijzeling van vorige week in een café in Sydney kwamen twee gijzelaars en de dader om. Gijzelnemer was de zelfverklaard islamitische geestelijke Man Haron Modi. Hij dwong zijn gijzelaars om vlaggen van IS omhoog te houden.

In de nasleep van de gijzeling meldden Australische inlichtingendiensten dat er meer contact was tussen terreurverdachten. De politie houdt sindsdien een groep van vijftien á twintig aanhangers van IS in de gaten. De arrestaties van vandaag volgen op onderzoek van deze groep.

Volgens de politie zijn er sinds sinds september elf mensen aangehouden in Sydney en Brisbane op verdenking van aan terrorisme gerelateerde vergrijpen. In die maand werd het dreigingsniveau opgeschroefd naar ‘hoog’. Dat is nog steeds het geval.

Gisteren stapte een politicus van Labor op omdat hij in 2011 een brief mede had ondertekend voor Man Haron Modi.

    • Philippus Zandstra