De relativering van de brede blik

De schrijver Multatuli zag het zo: ‘Van de maan af gezien, zijn wij allen even groot.’ Met die gedachte hebben we het nieuws en de onderwerpen voor deze nrc.next gekozen. Wij kijken vandaag met een breder perspectief – gemeten in langere perioden van tijd, met grotere afstanden in de ruimte.

Dus nu eens niet, knus bij de kerstboom, inzoomen op een kind in een kribbe, als metafoor voor geloof, hoop en compassie. Nee, vandaag de relativering van de brede blik, ver voorbij de waan van de dag. Wat zou je zien als je vanaf een andere planeet de onze bezocht? In welk geologisch tijdperk leven wij? Welke ruimtesonde gaat volgend jaar op welke planeet landen? Wat kan een mens weten? En tussendoor, op elke pagina: een kleine encyclopedie van ruimte en tijd.

Want wat zien we als we incidenten overslaan, wegkijken van misdaad en geweld en hypes negeren? Dan zien we een planeet die minder zandkorrels telt dan het complete heelal hemellichamen bevat. Vandaag is het 24 december in het jaar 13,798 miljard na de Oerknal (plus of min 40 miljoen jaar, dat valt nog niet exact te zeggen). En morgen is er weer een dag. Of, naar een visionair woord van de grote econoom John Maynard Keynes: ‘In the long run we are all dead.’