Groeirecord economie VS

Amerika gaat de kerst in met een historisch hoge economische groei.
Amerika gaat de kerst in met een historisch hoge economische groei. Foto AFP

De Verenigde Staten sluiten 2014 af met een historische economische groeisprint. In het derde kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met 5 procent op jaarbasis – sneller dan de afgelopen tien jaar het geval was. Het aantal banen groeit sneller dan de afgelopen 15 jaar en belangrijke beursgraadmeters breken record naar record. De Dow Jones Index sloot boven de 18.000 punten, de S&P 500 staat op 2.082 punten. Al deze positieve indicatoren zorgen ervoor dat de Amerikaanse dollar verder in waarde is gestegen ten opzichte van andere valuta.

Een euro is momenteel 1,22 dollar waard; eerder dit jaar was dat 1,39 euro. Dat koersverschil merken de Europeanen die hun kerstdagen in de VS vieren. Voor Japanse exporteurs heeft de sterke dollar een positief effect: de yen wordt goedkoper voor de export.

Terwijl Amerika optimistisch de kerstdagen in gaat, ligt het groeitempo in Europa ligt een stuk lager. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde woensdag de cijfers van de Nederlandse economie naar beneden bij. In het derde kwartaal groeide de economie met 0,1 procent ten opzicht van het tweede kwartaal. Eerder was CBS uit gegaan van 0,2 procent groei. (NRC)