Olie lekt in de Zwarte Zee nabij Sotsji

Door een lek in een grote Russische oliepijpleiding lekt momenteel olie in de Zwarte Zee nabij de haven van Tuapse, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Sotsji. Dat heeft het Russische ministerie van noodsituaties bevestigd. Slecht weer verhindert de autoriteiten om het gat te dichten.

De Zwarte Zee bij Sotsji.
De Zwarte Zee bij Sotsji. Foto ANP/Jerry Lampen

Door een lek in een grote Russische oliepijpleiding lekt momenteel olie in de Zwarte Zee nabij de haven van Tuapse, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Sotsji. Dat heeft het Russische ministerie van noodsituaties bevestigd. Slecht weer verhindert de autoriteiten om het gat te dichten.

Volgens officials is de grootte van het gat nog onbekend. De lokale autoriteiten proberen de verspreiding van de olie in de Zwarte Zee tegen te gaan door de olie in te sluiten met drijvende afscheidingen. Het Russische staatsbedrijf Transneft, dat de oliepijpleidingen beheert, zou volgens persbureau Reuters de pijpleiding hebben gesloten nadat het lek bekend werd.

Drukke haven nabij toeristische plekken

Tuapse is een drukke industriële haven waar veel olie verhandeld wordt. Tegelijkertijd ligt het dichtbij veel Russische resorts aan de Zwarte Zee. Langs en zelfs onder de Zwarte Zee lopen verschillende grote olie- en gasleidingen, die de brandstoffen vanuit Rusland richting Europa brengen.

    • Sam de Voogt