Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NZa rehabiliteert klokkenluider Arthur Gotlieb

Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht.
Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. Foto ANP/Koen Suyk

Arthur Gotlieb is postuum gerehabiliteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De negatieve werkbeoordeling die voor de beleidsmedewerker in januari mede aanleiding was een einde aan zijn leven te maken, is vernietigd.

De direct verantwoordelijke unitmanager van de onvoldoende beoordeling vertrekt bij de NZa. Dat gebeurde eerder met zijn leidinggevende, de directeur van de afdeling. In juni stapte de raad van bestuur op na publicaties over zijn reis- en declaratiegedrag.

‘Bezwaarschrift is afgehandeld’

De NZa wil weinig details kwijt over de persoonlijke zaak van Gotlieb. Wel bevestigt interim-bestuursvoorzitter Maarten Ruys dat het bezwaarschrift van Gotlieb “in overeenstemming met de familie is afgehandeld. Het bezwaarschrift en de beoordeling liggen er niet meer.”

“Het was een rotjaar”, zegt Ruys in een uitgebreid interview (€) met NRC Handelsblad. Toen hij een half jaar geleden begon, was de NZa een aangeslagen organisatie. “We zaten in een tredmolen van emoties. Het gezag van en het vertrouwen in de NZa was weg door alle gebeurtenissen.”

‘Tranen geplengd’

Arthur Gotlieb pleegde in januari zelfmoord nadat hij een lijvig bezwaarschrift had geschreven. Daarin vocht hij zijn negatieve werkbeoordeling aan en legde hij minutieus vast hoe slecht hij jarenlang was behandeld. Als direct verantwoordelijken noemde hij de directeur en de unitmanager. In zijn bezwaarschrift beschreef hij uitvoerig andere misstanden, zoals een gebrek aan ICT-veiligheid en omstreden reis- en declaratiegedrag van de top.

Sinds zijn aantreden is Ruys bezig met het veranderen van de organisatie. Afgelopen half jaar voerde Ruys gesprekken met het personeel. “Aan mijn tafel zijn heel wat tranen geplengd. Er was verdriet om een collega in combinatie met boosheid. Boos op elkaar, boos op de bazen, boos op de minister, boos op de krant.”

Een onderzoekscommissie concludeerde in augustus dat Gotlieb werd verwaarloosd, genegeerd en uitgesloten. Voor het personeelsbeleid had de commissie geen goed woord voor over. Ook bemoeide het ministerie van VWS zich te veel met de NZa.

Lees ook in NRC Handelsblad: Er was hier veel verdriet, en boosheid (€), een uitgebreid interview met Maarten Ruys