Na de zondvloed

foto’s Damir Sagolj / REUTERS
foto’s Damir Sagolj / REUTERS

Bij de overstroming van de Gele Rivier in 1887 en in 1931 kwamen naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven. Ook is China regelmatig getroffen door grote aardbevingen: in 1556 vielen er volgens de overlevering 830.000 doden in de provincie Shaanxi. En in 1976 vielen er 255.000 slachtoffers bij de beving van Tangshan.

De aarde heeft veel grote rampen gekend: de cycloon Bhola zorgde in 1970 voor een half miljoen slachtoffers in Bangladesh, 131 jaar eerder vielen er 300.000 slachtoffers bij een cycloon in India en op Tweede Kerstdag 2004 veroorzaakte een zeebeving in de Indische Oceaan een vloedgolf die aan 230.000 mensen het leven kostte. Voor een fotograaf van persbureau Reuters opende de Thaise politie deze week een container vol met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de tsunami. Het Seiko-horloge, de Nokia-telefoon en de sieraden: het laat maar zien hoe recent een van de dodelijkste natuurrampen uit de geschiedenis is.