Kan jij dit? Dan heb je geluk!

LinkedIn maakte een ranglijst van beroepen en vaardigheden waar het afgelopen jaar het meest naar werd gezocht. Gewild: mensen die data zoeken en bewerken.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Ben je een big data-specialist? Dan zit je gebakken. LinkedIn maakte een top-25 van beroepen en vaardigheden waar het afgelopen jaar het meest naar werd gezocht. Wat blijkt: ‘data mining’ staat op nummer 1.

LinkedIn bekeek alle activiteiten van het afgelopen jaar op de site, die te maken hadden met het vinden en het aannemen van nieuwe werknemers. Het bedrijf keek dus niet alleen waar welke vaardigheden recruiters zochten, maar nam in de analyse ook mee welke vaardigheden de mensen bezaten die in 2014 een nieuwe baan kregen.

De Nederlandse top-25 wordt duidelijk gedomineerd door technische vaardigheden die met data te maken hebben, zegt LinkedIn-woordvoerder Anoek Eckhardt – en de bijbehorende Engelse termen. En in de andere landen die LinkedIn analyseerde, was dat ook het geval.

Vaardigheden zoals ‘Statistical Analyses and Data Mining’ waren onder Nederlandse gebruikers het meest geliefd. Net als Business Intelligence en Storage Systems Management (die staan op nummer drie en vier). Die hebben te maken met het analyseren en beheren van (big) data.

Ook heel gewild: personen die weten hoe je op internet wordt gevonden. Bedrijven zijn hard op zoek naar werknemers die goed zijn in internetmarketing, zoals Search Engine Marketing (de kunst om bovenaan te komen in de zoekresultaten van zoekmachines). Deze vaardigheid staat op nummer twee. Verderop in de top-25 staan ook nog ‘Social Media Marketing’ en ‘Digital & Online Marketing’.

Nummer 5 in de Nederlandse top-25, recruiting, noemt Eckhardt ‘opvallend’. „Het is natuurlijk speculeren, maar het zou erop kunnen wijzen dat het vertrouwen in de economie is toegenomen. Bedrijven zijn weer opzoek naar mensen die nieuw talent voor hen kunnen aantrekken.”