Jongen (11) terug uit onderduik

Sylvano, de 11-jarige jongen die drie maanden lang zat ondergedoken uit angst voor opsluiting door Jeugdzorg, heeft zich gistermiddag gemeld bij de redactie van de Stentor in Apeldoorn. Dat bevestigt advocaat Joancy Breeveld, die de moeder vertegenwoordigt. De jongen is opgehaald door pleegouders bij wie hij de komende tijd zal wonen.

Op 5 december plaatste Breeveld een bericht op Facebook waarin de jongen werd opgeroepen zich te melden. Dat was nadat de moeder met Bureau Jeugdzorg was overeengekomen dat hij naar een voor hem bekend pleeggezin mag en niet opnieuw naar een instelling hoeft.

Eerder dit jaar liep de jongen in korte tijd negen keer weg uit een jeugdzorginstelling omdat hij daar ruw behandeld zou worden. Hij dook op 16 september onder met hulp van een actiegroep die zichzelf ‘Het ondergrondse netwerk’ noemt. Wie dat is, of waar het was, is onbekend.

De jongen werd in 2010 onder toezicht geplaatst door Jeugdzorg. In 2012 werd hij uit huis geplaatst. Jeugdzorg maakt niet bekend waarom; ze doet geen uitspraken over „individuele zaken”. Breeveld zag de jongen gisteren. Hij maakt het goed, zegt zij.

    • Julie Wevers