Jij brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Liaison Officer voor Onderzoek en Innovatie
Bedrijf: Universiteit Twente
Wat opvalt aan de vacature:
je bent de spil tussen universiteit en bedrijfsleven

Wat doe je dan eigenlijk?

Nederlandse universiteiten krijgen minder geld van de overheid. Daardoor moet een deel van de financiering voor hun onderzoek nu komen uit samenwerking met het bedrijfsleven - het zogeheten Topsectorenbeleid. Daar ligt jouw taak. Als Liaison Officer ben je de spil die universiteit en ondernemers met elkaar in contact brengt. “Dat gebeurt nu ook al wel”, zegt Maurice Bouwens, hoofd van de Cluster Onderzoek aan de Universiteit Twente (UT), “maar we willen het verder uitbreiden en de onderzoekers beter ondersteunen.”

Jij zorgt dat bedrijven kennis hebben van het onderzoek aan de Universiteit Twente, en enthousiasmeert hen daarvoor. Je legt uit wat ze eraan zouden kunnen hebben bijvoorbeeld. En wat daar aan financiële steun voor nodig is, naast het geld dat bij de overheid vandaan komt.

Daarnaast ben je ook haarfijn op de hoogte van alle regelingen en procedures in de verschillende topsectoren, zodat er zich op geen enkel moment onverwachte problemen voordoen. “Je denkt altijd een stap vooruit”, zegt Bouwens. “En weet precies welke fondsen en subsidies waar van toepassing zijn.”

Wat verdient dat?

Maximaal 5.070 euro per maand. Je werktijden mag je flexibel invullen.

Waarom zoeken ze iemand?

Het is een nieuwe functie, ingesteld als reactie op het wetenschapsbeleid van de overheid.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die de wetenschap kent - “die gevoel heeft voor onderzoek” - én het bedrijfsleven begrijpt. Die weet waar het onderzoek aan de universiteit zich op richt en wat daar voor nodig is. Inhoudelijke kennis, dus. Maar je snapt ook hoe de top van een bedrijf denkt. Wanneer levert onderzoek resultaten op? Wat maakt de investering zinvol?

Ook beschik je over een flink netwerk. Het is immers aan jou om beide partijen bij elkaar te brengen en helder uit te leggen wat men elkaar aan heeft.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De functie is nieuw, dus dat betekent dat je veel vrijheid krijgt. “Je kunt concreet verschil maken”, zegt Bouwens. Als jij een bedrijf zover krijgt te investeren, kan de universiteit haar onderzoek verder uitbouwen.

Wat je niet moet hebben? “Met een 9-tot-5-mentaliteit wordt het lastig”, zegt Bouwens. “Het is een enerverende baan, die niet altijd rekening houdt met kantooruren.” En je moet tegen de nodige druk bestand zijn. “Het kan voorkomen dat je veel projecten tegelijk hebt lopen, met duidelijke verwachtingen. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

    • Harrison van der Vliet