Japans Lagerhuis herbenoemt premier Shinzo Abe

Premier Shinzo Abe (links) buigt na zijn herbenoeming in het Lagerhuis. EPA/FRANCK ROBICHON
Premier Shinzo Abe (links) buigt na zijn herbenoeming in het Lagerhuis. EPA/FRANCK ROBICHON Foto ANP/EPA/Franck Robichon

Het Lagerhuis van Japan heeft premier Shinzo Abe benoemd voor een nieuwe termijn. Zijn partij won eerder deze maand met een grote meerderheid de parlementsverkiezingen.

Tijdens een speciale bijeenkomst van het Lagerhuis kreeg Abe 328 van de 470 stemmen. Later deze dag zal Abe zijn ministersploeg bekendmaken. Naar verwachting zullen er niet veel verschuivingen zijn; alleen op Defensie komt een nieuwe minister.

Abenomics

Abe’s Liberale Democratische Partij won begin vorige week de parlementsverkiezingen, waardoor de nationalistische premier zijn ambitieuze politieke en economische hervormingen kan doorvoeren. Zo wil hij een omstreden verhoging van de btw uitstellen of zelfs helemaal schrappen. Dat zou de al jaren kwakkelende economie van het land moeten stimuleren.

Abe’s aantreden twee jaar geleden ging gepaard met een omvangrijk stimuleringspakket om de economie op gang te krijgen. Deze ‘abenomics’ leken in eerste instantie een succes, maar het herstel is de laatste paar maanden weer afgebrokkeld. De verkiezingen van vorige week gingen dan ook om de vraag of dit beleid voortgezet moest worden.

Abe wil daarnaast de militaire activiteiten van Japan uitbreiden. Het land heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een pacifistische grondwet en uitbreiding van de legeractiviteiten ligt dan ook gevoelig, zeker bij andere landen in de regio.

    • Philippus Zandstra