How Stuff Works, maar dan in gifjes (en nog leuker uitgelegd)

Een straalmotor, uitgelegd in een gifje. Screenshot van Animagraffs

Ooit willen weten hoe een luidspreker werkt? Of een automotor? Vergeet die saaie handboeken van weleer, het kan namelijk veel leuker en mooier. Met gifjes. Zelfs de Moonwalk wordt zo begrijpelijk.

We nemen het voor lief dat een auto van A naar B komt, maar wat daar binnenin allemaal gebeurt blijft voor de meesten onder ons vaag. Iets met cilinders en ontsteking, maar verder? Op Animagraffs staat het gelukkig kraakhelder uitgelegd. Niet in een saaie tekst, maar in fraaie en bewegende gifjes. En omdat het 2014 is, staat er ook een hybride versie bij.

‘Ik haalde vroeger dingen uit elkaar’

Animagraffs worden ze genoemd, en die over de automotor is een klassieker geworden. Toen de pagina op Reddit werd opgemerkt, trok de site in één dag 30.000 extra bezoekers. Sindsdien kunnen we ons vergapen aan leerzame pagina’s vol gifjes over straalmotoren (logisch na de automotor), vogelspinnen (beetje eng) en de Moonwalk van wijlen Michael Jackson (handig voor de feestdagen):

De Animagraffs zijn het werk van Jacob O’Neal, een grafisch ontwerper uit Portland, Oregon. Na jaren van betaalde klussen doen voor anderen vond hij het tijd worden om zijn eigen passie te volgen. Enter Animagraffs. O’Neal op zijn site:

“Ik doe dit uit liefde, en ik geloof er heilig in dat daarom mijn werk gevonden wordt op het web. Toen ik kind was had ik altijd gedoe als ik weer eens iets uit elkaar haalde (en ik weet zeker dat ik de niet de enige was). Die kinderlijke fascinatie is altijd gebleven.”

Op de lokale zender KOIN werd O’Neal eerder dit jaar al geïnterviewd over zijn waanzinnige visualisaties. Maar bekijk ze vooral, op Animagraffs.

    • Philippus Zandstra