‘Hoofdverdachte liquidatieproces Ali A. doodgeschoten in Turkije’

Ali A., één van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces, is volgens de NOS doodgeschoten in de Turkse stad Istanbul. Het OM beschuldigde A. van het geven van opdrachten voor verschillende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Ali A., één van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces, is doodgeschoten in de Turkse stad Istanbul. Dat meldt de NOS vanmiddag op basis van bronnen in Turkije. A. was volgens het Openbaar Ministerie (OM) opdrachtgever van verschillende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Volgens de NOS werd A. beschoten toen hij in zijn Bentley bij het stoplicht stond te wachten. Hij werd daarbij door meerdere kogels in het hoofd geraakt. De familie van A. in Nederland is inmiddels geïnformeerd, zo stelt de omroep. De advocaten van A. waren niet bereikbaar voor commentaar en ook het OM in Nederland kan de dood nog niet bevestigen. Een woordvoerder zegt daarover:

“Er wordt nu bekeken of de berichtgeving klopt. Daarvoor moet het eerst worden bevestigd door de desbetreffende autoriteiten.”

In Turkije vooral eigenaar van een vastgoedbedrijf

Ook in gerenommeerde media wordt veel geschreven over de liquidatie van Ali A., zo meldt onze correspondent Marloes de Koning. Daarin wordt overigens niet over zijn mogelijke rol in de Amsterdamse onderwereld gesproken:

“Alle grote media en persbureaus melden het, maar in de berichten wordt niet over Nederland gesproken. A. wordt beschreven als de eigenaar van een onroerendgoedbedrijf. Volgens de berichten gaat de politie uit van meerdere schutters.”

Een goede bekende van Dino S.

Ali A. werd door de nieuwe kroongetuige in het grote liquidatieproces, Fred Ros, onlangs aangewezen als de opdrachtgever van verschillende moorden. Zo zou hij een van de opdrachtgevers zijn voor de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005. Ook stelde Ros dat hij door A. werd betaald voor zijn rol bij de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2007.

Daarnaast zou A. opdracht hebben gegeven voor de moord op Nedim Imaç, oud-voorzitter van de Amsterdamse voetbalvereniging Türkiyemspor, en Atilla Ö. Die laatste klus werd overigens nooit uitgevoerd. Volgens Ros fungeerde A. als een soort plaatsvervangend opdrachtgever wanneer een andere hoofdverdachte in het Passage-proces, Dino S., even niet beschikbaar was.

Eerder vrijgesproken van moordopdrachten

Ook in de eerste aanleg van het Passage-proces werd A. al beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende moorden, toen door de kroongetuige Peter la S. Het OM eiste destijds levenslang, maar A. werd na een lang proces vrijgesproken van die beschuldigingen. Wel werd hij schuldig bevonden aan witwassen, maar zijn straf daarvoor had hij in voorarrest al uitgezeten.

    • Joost Pijpker
    • Nando Kasteleijn