Hoe gezellig is dat, werken met Kerst?

Kerst is een goede periode om extra omzet te halen. Dus moeten vakkenvullers, museummedewerkers en cateraars gewoon aan de slag voor hun baas. Bij Albert Heijn mag je op chic.

Illustratie Jenna Arts

Supermarktmanager Bas Fonville (27) van de Albert Heijn op het Museumplein in Amsterdam koos er vorig jaar voor het eerst voor om ook Eerste Kerstdag ’s middags open te gaan. Fonville: „Op Tweede Kerstdag was de winkel al goed bezocht, alle musea hier in de buurt waren ook open, en de meeste andere supermarkten waren nog gewoon dicht.”

Toch maar open dan

De omzet is goed, zegt Fonville, vooral dankzij het hoge aantal transacties. Hele kerstdiners verkoopt Albert Heijn niet veel op 25 december. De overduidelijke bestseller: „Vers stokbrood, heel veel stokbrood. Klanten belden zelfs de dag van te voren: zijn jullie open, en is er vers brood?” Ook komkommer, plastic servies en drank worden tijdens de Kerstdagen overal in het land meer verkocht bij Albert Heijn.

Dit jaar zijn 200 supermarkten open op Eerste Kerstdag, en op Tweede Kerstdag kun je in veel steden winkelen. De Hema op het Beursplein in Rotterdam is, net als veel andere winkels in de Koopgoot, die dag al een paar jaar open. De omzet is vergelijkbaar met een „slechte koopzondag”, en stijgt ieder jaar, zegt filiaalmanager Willem Regeer (33). Ook hij verkoopt tijdens Kerst extra veel vers deegwaar. „Even voor elf uur staan er al klanten te wachten die speciaal voor een slagroomtaart komen.”

Bezoekers zijn relaxter

Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam is, net als veel andere musea, open met Kerst. Publieksmedewerker Corry Krijgsman (59) van het Stedelijk werkt er al bijna 25 jaar. Meestal met een gek kerstpetje op. Ze vindt het altijd „een heel gezellige dag”. Bezoekers zijn relaxter als ze met Kerst langskomen, zegt ze. „Ze zeggen eerder dan normaal: wat ziet u er vrolijk uit.”

Hoe ze de sfeer erin houden? Krijgsman: „We helpen elkaar. Als je moe bent van het staan bij de garderobe, dan neemt iemand anders het over. Dan eet je even een kerstkransje of drink je een kop chocomel, en dan gewoon weer verder.”

Krijgsman viert zelf Kerst op de dag dat ze niet hoeft te werken. Voor anderen is werk juist een welkome ontsnapping aan de Kerstdagen. Loes van Roosendaal (59), al 15 jaar cateringdame in de Rotterdamse Ahoy, werkte voorheen altijd beide Kerstdagen. „Ik vind het gezellig, dan gaat je dag lekker snel voorbij. Nu mag ik er maar één werken, anders zou ik het wel weten.” Ze heeft niks met Kerst, zegt Roosendaal. Wel met kerstversiering. Het restaurant waar de staljongens van het Kerstcircus Ahoy eten staat vol met kerstbeeldjes – allemaal van huis meegenomen.

Als je ervoor kiest om in de horeca te werken, dan weet je dat werken terwijl anderen vrij zijn erbij hoort, zegt Boey Bouquet (28), partymanager publiekscatering in Ahoy. Werken met Kerst is volgens hem wel anders dan anders: „Er hangt een goede sfeer, iedereen is net wat meer ontspannen dan normaal.”

Als hij geluk heeft, is hij na de middagvoorstelling van het Kerstcircus nog net op tijd bij zijn familie om aan te kunnen schuiven bij het toetje. „Mijn familie vraagt niet eens meer hoe laat ik er ben.”

Vakkenvullen in kerstpak

De meeste retailers zeggen dat ze alleen personeel laten werken dat er zelf voor kiest, tegen een toeslag van 50 of 100 procent. Regeer, van de Rotterdamse Hema: „Het blijft een feestdag.”

De kerstglitters doen de rest. In de Hema op het Rotterdamse Beursplein mag elke werknemer die dat leuk vindt zich feestelijk laten opmaken bij de make-upafdeling. En bij de Amsterdamse Albert Heijn op het Museumplein mag iedereen tijdens Kerst voor één keer het vormloze supermarktuniform thuislaten en ‘op chic’ komen. Weer eens wat anders, vakkenvullen in een driedelig pak.

    • Anna Vossers