Voortman niet vervolgd om lekken Ombudsman

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman. Ze is onterecht aangemerkt als verdachte, blijkt uit een onderzoek van de Rijksrecherche. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Guido van Woerkom werd eind mei voorgedragen als Nationale Ombudsman. Na ophef over zijn vertrekpremie van 300.000 euro bij de ANWB en zijn generaliserende opmerkingen over Marokkaanse taxichauffeurs zag hij af van de functie. Via de NOS werden de namen van twee andere kandidaten die vergeefs op de post hadden gesolliciteerd bekend. Voortman werd ervan verdacht dat zij die had gelekt. Er kwam een onderzoek door de Rijksrecherche. Groen Links-leider Bram van Ojik schorste Voortman omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met haar fractie. Uit het onderzoek is niet vast komen te staan wie de anonieme e-mail aan de media heeft gestuurd. Dat Voortman vertrouwelijke informatie heeft besproken met Kamerleden is volgens het OM niet strafbaar.