Paus: Vaticaan zit vol ijdeltuiten en egoïsten

Roddelaars en intriganten, ijdeltuiten, materialisten, egoïsten, sombermansen, strebers: het Vaticaan zit er vol mee, zo heeft paus Franciscus in een ongekend harde en kritische kerstboodschap gezegd. Normaal is het een gelegenheid waarin de paus op vriendschappelijke toon kerstwensen uitwisselt met de kardinalen en bisschoppen. Maar nadat paus Franciscus begin deze week zijn kerstboodschap had voorgelezen, kon er niet meer dan een lauw applausje af. Want de kerkbestuurders uit het Vaticaan werd publiekelijk de oren gewassen. „Dierbare broeders”, zo begon hij. Maar daarna volgde een ongenadige analyse van vijftien „ziektes” die volgens de Argentijnse paus het functioneren van de curie belemmeren en de sfeer verpesten. Mensen achten zich volgens hem onfeilbaar, dulden geen kritiek. Een andere ziekte is de „mentale en spirituele verstening” van iemand die een gevoelloze bureaucraat wordt.

De paus hekelde ook het gebrek aan samenwerking, overdreven aandacht voor uiterlijke symbolen van macht, kletspraatjes en intriges, en onverschilligheid tegenover anderen.

    • NRC