Een ton explosieven bij je buurman

Het was even schrikken voor enkele bewoners van Aalsmeer, Almere en Muiden. Een pakketbezorger voor hun deuren, maar dan wel in een pak van de Explosieven Opruimingsdienst. Of ze even een doosje voor de buren wilden aannemen. Het was een stunt. Hun reacties werden met een verborgen camera opgenomen en zijn sinds gisteren te zien in de nieuwe landelijke vuurwerkcampagne.

De lancering is later dan andere jaren: de jaarwisseling is al over een week, het vuurwerkdebat is al weken gaande en illegaal vuurwerk heeft zijn weg naar Nederland al lang gevonden: sinds 1 oktober heeft de politie zeker 30.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Toch denkt coördinator Cees Meijer niet dat de campagne te laat komt. „Als we ons op de kopers van illegaal vuurwerk zouden richten, hadden we in februari vorig jaar al moeten beginnen. We willen burgers erop wijzen dat ook buren een vuurwerkopslag kunnen hebben.”

Over de campagne was lang geen overeenstemming. Zo sneuvelde een idee van het reclamebureau om zeecontainers in woonwijken te plaatsen met ‘Tijdelijke opslag explosieven’. De makers zouden de reacties van de omwonenden filmen en de dag erop vertellen dat alles in scène was gezet. De politie was echter bang voor onvoorspelbare reacties.

    • NRC