Bo&Caro

Het verhaal van Kerst op de Zuidas, mét fakkels

Beeld NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: ‘Het verhaal van Kerst’ – verteld door Zuidasdominee Ruben van Zwieten.

Wie: 800 geïnteresseerde Zuidassers en omwonenden van de Thomaskerk in Amsterdam.

Welkom, zeggen de jongen en het meisje bij de deur. Ze geven een knikje richting de propvolle kerkbanken. En zeggen glimlachend: “Geen zorgen. Jullie kunnen er nog allemaal bij. We zijn een soort herberg.” Een met voornamelijk twintig- en dertigers – jasje, spijkerbroek, sneakers. En een dominee die niet gaat préken, zegt hij, maar een verhaal zal vertellen.

Vandaar de schemerlamp naast het preekgestoelte. “Het verhaal van Jozef en Maria kennen jullie allemaal al”, zegt predikant Ruben van Zwieten. Nou – eh. Geschuifel. Niet echt, fluistert een jongen op de tweede rij tegen zijn buurvrouw die vertwijfeld haar schouders ophaalt. Hoe dan ook, vanavond leest Van Zwieten voor uit eigen werk. Zo’n kerstviering kun je namelijk heus wel creatief aanpakken.

Glooohooohooohooria. Bo&Caro zongen een kerstliedje mee met Zuidas-dominee Ruben van Zwieten in de Thomaskerk.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Jammer alleen van die samenzang, vindt de man in pak die rechtsvoor had plaatsgenomen. Hij had “iets minder kerkelijks verwacht”, fluistert hij net te hard tegen zijn buurman. Iets spannenders, gaat hij verder - wat meer ‘show’. Hoe komt hij hier nog weg vóór het tweede couplet van Gloria in excelsis Deo?

Waar ga je heen?

Van Zwieten slaat de Bijbel open met daarin zijn zelfverzonnen verhaal. Hij vertelt over Elisa die zich naar haar stervende moeder in het ziekenhuis haast. Tot slot komt ze tot de conclusie die Van Zwieten zijn toehoorders wil meegeven: sta eens stil bij waar je mee bezig bent. Past jouw leven in “het grote verhaal”. En: waar ga je heen?

Dat laatste weet Rowan Hordijk in elk geval al wel. De VU-masterstudent is van plan onderzoek te gaan doen naar integriteit binnen het bankwezen en kan daarbij Van Zwieten goed gebruiken, denkt hij. “Hij zit sinds oktober in de Monitoring Commissie Code Banken en heeft vast wel wat contacten voor mij. Wie weet, kan ik hem zo nog even aanschieten.” Hij kijkt op zijn horloge. Luistert met een half oor naar Van Zwieten die het over de metaforen in de Bijbel heeft.

Naar station Zuid WTC, met wat fakkels

“Als geschreven staat dat er met veertigduizend legers werd aangevallen, bedoelen ze gewoon dat het er heel veel waren”, verklaart van Zwieten. Dat is dus een metafoor, en die moet je niet letterlijk nemen. Dit is speciaal voor zijn vriend Jan die bij Heineken werkt, zegt hij dan. Waar is Jan? Geen antwoord. Hij legt dan toch maar uit: “Die precieze aantallen zijn helemaal niet van belang in de Bijbel. Het gaat om het grote verhaal. Daar zou de zakenwereld wat van kunnen leren.” Jan houdt zich stil.

Nog een minuut of twintig, dan mogen ze met fakkels van de Thomaskerk, door de tunnel bij station Zuid WTC lopen, naar Van Zwietens zingevingscentrum De Nieuwe Poort. Vorig jaar ging dat nog mis, zegt Van Zwieten. Iets met een brandalarm. Opgewonden gemompel. Kan iemand de man in pak nog terughalen?