Calendar Girls

BBC 2, 23.30-01.15u.

(Nigel Cole, 2003). Vanavond wordt comédienne Julie Walters (1950) door de BBC in het zonnetje gezet, nadat ze eerder dit jaar al de BAFTA ouevreprijs– ontving. De avond begint om 22.30u. met A Life on the Screen, een met filmscènes doorspekt portret waarin collega’s (ongetwijfeld lovend) over haar vele tv- en filmrollen spreken, waarna twee films waarin Walters een rol heeft worden uitgezonden.

In Buster (01.15u.) speelt ze June, de vrouw van Buster Edwards (filmdebuut van zanger Phil Collins), een Londense kruimeldief die in 1963 meedeed aan de Grote Treinroof en tot zijn verbazing uitgroeide tot een der meest gezochte criminelen van het Koninkrijk.

En in het op feiten gebaseerde Calendar Girls, de vrouwelijke tegenhanger van The Full Monty, is zij Annie, de beste vriendin van Chris (Helen Mirren). Als Annie’s man aan leukemie overlijdt, wil Chris geld inzamelen voor het lokale ziekenhuis. Samen met elf andere vijftigers van de plaatselijke vrouwenvereniging in Yorkshire poseert ze naakt voor een smaakvol gefotografeerde liefdadigheidskalender. Die wordt tot ieders verrassing een internationaal succesnummer.

    • André Waardenburg