Dochter jihadgezin terug

De dochter van de Zoetermeerse Shukri F., die deze maand werd vrijgesproken van ronselen voor de jihad, mag weer naar huis en wordt niet onder toezicht gesteld. Dat heeft de kinderrechter gisteren bepaald, bevestigen de Raad voor de Kinderbescherming en F.’s advocaat. De Raad wilde de uithuisplaatsing met zes maanden verlengen.

De baby van vijf maanden werd anderhalve week geleden uit huis geplaatst. Aanleiding was volgens Nooitgedagt een telefoongesprek tussen de 20-jarige F. en haar man Maher H. (20), een teruggekeerde Syriëganger die een celstraf van drie jaar uitzit. In dat gesprek werd een verhuizing naar Turkije besproken. De Raad voor de Kinderbescherming zou een doorreis naar het kalifaat vrezen.

De Raad is „heel benieuwd naar de onderbouwing van de rechtbank”, zegt een woordvoerder. „De rechtbank zei te zien dat het allemaal goed gaat. Maar wij hebben nog steeds zorgen.”

Het telefoongesprek zou niet de enige reden zijn om voor uithuisplaatsing te pleiten. Omwille van de privacy wil de Raad andere redenen niet noemen. Hoger beroep wordt overwogen.