Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Gasveld in Noordzee in handen van ONE

Oranje Nassau Energie (ONE) is de helft van een gasveld in de Britse Noordzee rijker, schrijft de Telegraaf. Het heeft een belang van 50 procent overgenomen van ExxonMobil en Shell. Die laatste is al langer bezig om minder rendabele velden te verlaten.

Volgens de krant vergroot ONE met deze aankoop de dagelijkse productie van vaten olie en gas van elfduizend naar negentienduizend. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse olie- en gasproducent. Dit belang wordt gefinancieerd met hulp van aandeelhouder Rijkman Groenink. Die stelde ONE een lening van 340 miljoen dollar beschikbaar om op zoek te gaan naar nieuwe groeimogelijkheden.

ZZP-ers regelen eigen kerstpakket

De tijd dat een zzp-er het eind december moest doen zonder kerstpakket is voorbij, schrijft de Volkskrant. Geen opdrachtgever die ze een doos vol lekkers opstuurt. Nee, zelfstandigen regelen het gewoon zelf.

In de krant komen initiatieven als Een Kerstpakket Voor Jou en ZZPakket voorbij, eenmansbedrijven die zzp-ers een beetje kerstvreugde in een kartonnen doos brengen. Dat kan al voor vijf euro. Dus als zzp-er is het ook nog eens te betalen als je een magere maand draait. Het is in ieder geval een stuk leuker dan een kerstpakket voor jezelf maken en onder je eigen boom zetten om met kerst te openen.

De Rotterdamse beurs is niet meer zo Rotterdams

Dat zal Rotterdammers een beetje pijn doen: het Beurs WTC-gebouw is in handen gekomen van de Amsterdamse vermogensbeheerder Bouwinvest. Voor hoeveel is onbekend, meldt de Telegraaf.

De gemeente Rotterdam besloot eerder dit jaar dat aandeelhouderschap in de Rotterdamse beurs niet meer in het belang van de stad en haar burgers was. Het stadsbestuur had 50 procent van de beurs in handen, de rest is verdeeld over particulieren en zakelijke partijen. Door de overname vallen veertig ontslagen bij de Beurs Rotterdam N.V.

    • Hans Klis