Deze man maakt jouw kerstversiering (en weet niet eens wat Kerstmis is)

Ook kerststerren gaan door het rode stof. De arbeiders krijgen maximaal 250 euro per maand voor hun werk. Ze dragen kerstmutsen, niet voor de gezellige sfeer maar zodat ze aan het eind van de dag zelf niet ook helemaal rood zijn. Per dag gaan er zo'n tien gezichtsmaskers doorheen waarmee de arbeiders zich proberen te beschermen tegen het poeder.
Ook kerststerren gaan door het rode stof. De arbeiders krijgen maximaal 250 euro per maand voor hun werk. Ze dragen kerstmutsen, niet voor de gezellige sfeer maar zodat ze aan het eind van de dag zelf niet ook helemaal rood zijn. Per dag gaan er zo'n tien gezichtsmaskers doorheen waarmee de arbeiders zich proberen te beschermen tegen het poeder. Foto Reuters

De Kerstman komt vannacht uit Finland, op een arrenslee getrokken door rendieren, met cadeautjes ingepakt door vrolijke elfen en kabouters. Dat weet iedereen. Maar waar komen onze groene lichtjes, kerstballen, glitterpuntmutsen en glow-in-the-dark kerstbomen vandaan? Uit Yiwu, China. Op zo’n driehonderd kilometer van Shanghai.

In de stad wonen zo’n 1,2 miljoen mensen en er staan zeshonderd fabrieken. In 2001 waren dat er nog tien. Allemaal voor de productie en verkoop van decoratie. Op de bijbehorende internationale markt, een van de grootste ter wereld, wordt het hele jaar door decoratie verhandeld. En dat alles valt onder het beursgenoteerde Zhejiang China Commodities City Group, waar het overigens de laatste maanden bijzonder goed mee gaat.

Volgens Chinees persbureau Xinhua wordt 60 procent van de wereldproductie aan kerstdecoratie er gemaakt. The Guardian maakt melding van voornamelijk arbeidsmigranten die momenteel voor 150 tot 250 euro per maand twaalf uur per dag werken om westerlingen op tijd van kerstlichtjes te voorzien - terwijl ze eigenlijk geen idee hebben wat Kerstmis is.

    • Anouk van Kampen
    • Bas van Kooij