De mariniers gaan reeën tellen

Defensie mag oefenen in natuur van Staatsbosbeheer. Beide winnen erbij, zeggen ze.

Moeten natuurliefhebbers de wenkbrauwen fronsen nu mariniers vanaf komend jaar oefeningen houden in elf natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Zeeland?

Vorige week kwamen Defensie en Staatsbosbeheer overeen dat de militairen van het Korps Mariniers patrouilles mogen lopen en schuttersputjes mogen graven in de natuur. In ruil daarvoor verrichten de mariniers ‘wederdiensten’: reeën en damherten tellen, bruggetjes en banken repareren, dennen uittrekken en wandelpaden onderhouden.

De overeenkomst maakt deel uit van de afspraak dat in 2019 een kleine tweeduizend man van de huidige kazerne in Doorn, die wordt gesloten, verhuist naar een nieuw te bouwen kazerne in Vlissingen. Daarover is lang onderhandeld. Afgesproken is daarbij dat in Zeeland vanaf komend jaar al kan worden geoefend. De natuurgebieden waarvoor de afspraak geldt: Boswachterij Westenschouwen; Braakman; Goudplaat; Haringvreter; Manteling van Walcheren; Poelbos; Rammekenshoek; Schotsman; Vliegveld Haamstede; Westerban/Meeuwenduinen; en Zuidwestkust Walcheren.

Gaan die oefeningen niet ten koste van de biodiversiteit? Zullen Europees beschermde natuurgebieden er niet onder lijden? „We hebben afgesproken dat er geen schade aan de natuur mag ontstaan”, zegt boswachter Karel Leeftink van Staatsbosbeheer in Midden-Zeeland. Tijdens het broedseizoen blijven de militairen weg. En ze hinderen de recreatie ook niet, stelt Leeftink. „De oefeningen zijn bescheiden in omvang. Het gaat om kleine groepjes militairen. De terreinen blijven toegankelijk.” De boswachter schat dat eens in de maand een dagdeel wordt geoefend. Zo’n oefening wordt vooraf publiek gemaakt.

Wat de oefeningen precies behelzen, is nog niet bekend. De mariniers gaan in Zeeland „een regulier opwerkprogramma oefenen”, stelt een woordvoerder. „De aard van deze oefeningen is licht en middelzwaar.” Daarbij komen „alle facetten” van oefeningen voor wereldwijde inzet van mariniers aan bod. Voorbeelden zijn „kaart- en kompasoefeningen en het lopen van patrouilles”.

Over de aard van de tegenprestaties moet nog worden gesproken. „Militairen zijn geen klusjesmannen, maar als de werkzaamheden passen in het programma, zijn we beschikbaar”, aldus een woordvoerder van Defensie. Staatsbosbeheer kan wat extra handen goed gebruiken. „Het is natuurlijk fantastisch als de militairen dennen willen trekken of terreinen willen plaggen”, zegt een woordvoerder.

Bij Staatsbosbeheer is de afgelopen jaren flink bezuinigd en gereorganiseerd. De natuurbeheerder, die jaarlijks zo’n 10- tot 15 miljoen euro tekortkomt, verdient nu bijna de helft van de inkomsten zelf, en hoopt de komende jaren nog meer te verdienen, bijvoorbeeld door verkoop van hout, pacht en grondgebruik door anderen partijen en recreatie.

    • Arjen Schreuder