Opinie

    • Thomas de Veen

Boomsma met tokkies en homo’s in de jungle

Vaders en hun homozonen in De roze wildernis.
Vaders en hun homozonen in De roze wildernis.

De homoseksualiteit is het probleem niet. Dat is mijn diagnose, na het zien van de eerste aflevering van de realityserie De roze wildernis (KRO).

Het heette een serie te zijn waarin vier jonge homo’s met hun min of meer homofobe vaders door de Argentijnse wildernis reizen, om daar nader tot elkaar te komen. En dat onder leiding van de grote begripkweker en samenbrenger Arie Boomsma, bekend van emancipatorische programma’s als Uit de Kast en Hij is een Zij.

Waarom ze voor zo’n catharsis helemaal naar Argentinië moesten, vroeg Arjen Lubach al in Zondag met Lubach: waarom niet de Biesbosch? Boomsma riposteerde dat de ontberingen zo groter zouden zijn, én het gaf beter entertainment. Tja, als je gelooft in de verzoeningsmetafoor van een menselijke ketting om een woeste rivier over te steken. Of als je Echte meisjes in de jungle-achtig gegil en gekwebbel over vieze beestjes leuk vindt.

Maar de homofobie is in de meeste van deze gevallen het verkeerde frame voor het probleem. Behalve bij Danley, wiens tokkie van een vader zelfs vastgezeten heeft voor potenrammen, lijkt een slechte vader-zoonrelatie de echte kwestie.

Guno sr. was afwezig in de bepalende jaren van Guno jr., vaders Leo en Jan misten domweg aansluiting met wat hun zoons Roy en Sietse bewoog en bezighield. Ze waren nou eenmaal nooit van die grote praters.

Nota bene: de homoseksualiteit staat niet geheel los van die verwijdering, zoals het verhaal van de twee Guno’s aantoont. De jongen is bang dat zijn vader homo’s afkeurt (wat die ontkent), maar durfde het nooit te checken. Maar de homoseksualiteit zal verzoening niet in de weg staan.

Het feit dat alle vaders ingestemd hebben met de reis doet me vermoeden dat het wel goed zal komen – dat Arie de mannen eindelijk aan het praten krijgt, met louterend resultaat.

Maar is het dan wel oké dat dat in zo’n programma gebeurt, en ook nog dankzij een ontbering in de wildernis? De deelnemende homo’s lijken getypecast als stereotiepe nichten – omdat die de leukste plaatjes opleveren, zoals leeghoofdige anita’s dat deden in Echte meisjes in de jungle. Is dat goed voor de homozaak? Het entertainment lijkt de emancipatie in de weg te zitten.

    • Thomas de Veen