Voetballers Arsenal zijn het zwakst

De voetballers van de Engelse topclub Arsenal lopen het meeste risico geblesseerd te raken. Onderzoek van Premier Injuries Ltd heeft uitgewezen dat de spelers van de Londense club de afgelopen elf seizoenen in verhouding veel vaker lang waren uitgeschakeld dan bij de concurrentie in de hoogste Engelse divisie. The Daily Telegraph publiceerde het rapport gisteren.

Sinds het seizoen 2003-2004 hadden de voetballers van Arsenal liefst 312 significante blessures – zij konden tien dagen of langer niet spelen. Dat zijn er precies honderd meer dan rivaal Chelsea. Bovendien lag het aantal kwetsuren van The Gunners in tien van de elf geanalyseerde jaren boven het landelijk gemiddelde.

Het ziet ernaar uit dat dit ook in de huidige competitie het geval zal zijn. Tot dusver heeft de medische staf van Arsenal al 25 keer moeten constateren dat een speler niet fit genoeg was om in actie te komen. Louis van Gaal moet als trainer van Manchester United dit seizoen overigens ook vaak improviseren door blessureleed, zijn ploeg had 24 blessures tot nu toe, zo blijkt uit het onderzoek. Evenveel als Newcastle United, waar onder anderen doelman Tim Krul in de ziekenboeg is beland.

Mede doordat coach Arsène Wenger maar zelden zijn ideale elftal het veld kan insturen, heeft Arsenal, dat zesde staat, vijftien punten achterstand op koploper Chelsea. Algemeen directeur Ivan Gazidis reageerde in zijn kwartaaloverzicht voor de aandeelhouders op de aanhoudende fysieke ellende. „Het is voor iedereen frustrerend. We hebben slechts flitsen gezien van waartoe deze talentvolle groep echt in staat is.”

Een verklaring? „We werken hard aan de verbetering van de blessurepreventie en aan het sneller herstel van de spelers, maar het is duidelijk dat er niet één simpele oplossing is.”

Arsenal is op de trainingscomplexen in Londen bezig met de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde voorzieningen op medisch, conditioneel en sociaal gebied.

Momenteel zijn Laurent Koscielny, Mesut Özil, Aaron Ramsey, Mikel Arteta en Jack Wilshere niet inzetbaar. Theo Walcott, Olivier Giroud, Mathieu Debuchy, Kieran Gibbs en Nacho Monreal bezorgden de clubartsen ook veel werk. (ANP)