Automobilisten staan al sinds juni blij aan de pomp. Dit is waarom

Foto iStock

Overproductie, minder vraag, de wankele roebel: allemaal dragen ze bij aan een fors dalende olieprijs. Wat zijn de gevolgen voor Nederland?

NRC Q zette de prijs voor een vat Brent-olie (uit de Noordzee) af tegen de gemiddelde prijs voor één liter benzine. Wat blijkt? In juni piekte zowel de prijs aan de pomp als de prijs voor een vat ruwe olie. Sindsdien is de vrije val ingezet. De meest recente prijscijfers kwamen uit op 61 euro voor een vat Brent tegenover 1,55 euro voor één liter Euro95. De schade? De olieprijs daalde met maar liefst -43 procent, de benzineprijs hobbelt daar achteraan met -8 procent. Slecht voor de olie-industrie, maar toch een aardige meevaller voor de Nederlandse automobilist.

Klik of tap op de bollen voor meer informatie. Hover of klik op de legenda om de dagwaarden van de desbetreffende maand te zien. Rood = prijsstijging t.o.v. het begin van de maand, blauw = prijsdaling.

Olieprijs daalt fors, benzineprijs hobbelt er achteraan

Hoe verder de bol in de rechterbovenhoek staat, hoe hoger beide prijzen. Momenteel staat de bol linksonder, wat een lage olie- en benzineprijs betekent.

De prijs voor een vat Brent-olie daalde de afgelopen maand fors. Voor één vat ruwe olie betalen handelaren nu zo’n 60 dollar, 45 procent minder dan begin dit jaar.

Prijsdaling uit zee..

Goed nieuws voor de consument, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor gemiddeld €1,55 tank je één liter benzine. Diezelfde hoeveelheid diesel kost €1,28.

..zorgt voor prijsdaling aan de pomp

    • Yordi Dam